Skoči do osrednje vsebine

Slovenija pomembno širi nabor civilnih funkcionalnih strokovnjakov

Na Ministrstvu za obrambo je danes potekala slovesna podelitev certifikatov in medalj v službi miru civilnim funkcionalnim strokovnjakom. Minister za obrambo Marjan Šarec je izpostavil njihovo vlogo v operacijah in misijah.

Zadnje usposabljanje za civilne funkcionalne strokovnjake je uspešno opravilo 26 kandidatk in kandidatov, s čimer imamo v Sloveniji skupaj v naboru 91 strokovnjakov. Minister za obrambo Marjan Šarec je čestital strokovnjakom, ki so uspešno opravili usposabljanje in pridobili status civilnega funkcionalnega strokovnjaka za delovanje v mednarodnih operacijah in misijah. Obenem se je zahvalil vsem tistim, ki so že uspešno končali misije. Izpostavil je turbulentno dogajanje v svetu, ko beležimo največje število konfliktov po koncu hladne vojne, ter pomen in vlogo, ki jo imajo civilni funkcionalni strokovnjaki z znanjem in izkušnjami tako v okviru misij kot za naš obrambno-varnostni sistem. Ob zahvali za pripravljenost in delo civilnih funkcionalnih strokovnjakov v mednarodnem okolju pa je minister poudaril tudi pomen zavesti, da vsak lahko prispeva k boljšemu življenju na svetu.

Prizadevanja Slovenije za razvoj civilne zmogljivosti in oblikovanje Nabora civilnih funkcionalnih strokovnjakov segajo v leto 2004, njihove prve napotitve na misijo pa je Slovenija izvedla leta 2007. Od takrat je Slovenija s civilnimi funkcionalnimi strokovnjaki delovala oziroma še deluje na Kosovu, v Afganistanu, Severni Makedoniji, Gruziji ter v Bosni in Hercegovini.

Na tokratni slovesnosti je generalni direktor Direktorata za obrambne zadeve mag. Boštjan Pavlin ob certifikatih podelil tudi medalje V službi miru tistim, ki so kot civilni funkcionalni strokovnjaki svoje delo v tujini že uspešno opravili. 

Miza z odlikovanji. V ozadju je minister za govornico in udeleženci, ki sedijo na nasproti.

Na Ministrstvu za obrambo je danes potekala slovesna podelitev certifikatov in medalj v službi miru civilnim funkcionalnim strokovnjakom. | Avtor: Bruno Toič

1 / 2