Skoči do osrednje vsebine

Zdravje rastlin, naša skupna skrb

Rastline predstavljajo 80 odstotkov hrane, čistijo zrak in skrbijo za delovanje ekosistemov. Zaradi podnebnih sprememb in naših dejavnosti so ogrožene, s širjenjem škodljivcev in bolezni rastlin pa se povečujejo negativne posledice na prehransko verigo, gospodarstvo in okolje. Vsi lahko z ozaveščenim pristopom prispevamo k ohranjanju zdravja rastlin in varovanju naše sedanjosti in prihodnosti.
dvorana z udeleženci s pogledom na oder

Strokovno srečanje Zdravje rastlin, naša skupna skrb na Nacionalnem inštitutu za biologijo | Avtor: Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin

1 / 4

V maju obeležujemo mednarodni dan zdravja rastlin, ki poudarja pomen ohranjanja zdravih rastlin za naše vsakdanje življenje. Enak namen ima tudi večletna kampanja ozaveščanju o zdravju rastlin Ohranimo rastline zdrave, varujmo življenje (angleško PlantHealth4Life), ki letos poteka drugo leto zapored. Vodi jo Evropska agencija za varnost hrane (angleško European Food Safety Authority - EFSA), v njej pa sodelujejo Evropska komisija (EK) in letos že 22 evropskih držav. V Sloveniji smo mednarodni dan zdravja rastlin in začetek kampanje PlantHealth4Life obeležili z današnjim dogodkom Zdravje rastlin, naša skupna skrb, ki sta ga organizirala Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) in Nacionalni inštitut za biologijo.

Škodljivci in bolezni rastlin uničujejo pridelke, zmanjšujejo razpoložljivost hrane, zvišujejo ceno hrane ter vplivajo na biotsko raznovrstnost in naravo. Širjenje škodljivcev in bolezni rastlin lahko brez primernega ukrepanja povzroči ogromno gospodarsko in okoljsko škodo. Spomnimo na bolezen bakterijski ožig oljk, ki jo povzroča bakterija xylella fastidiosa in je v zadnjem desetletju uničila več milijonov oljčnih dreves v italijanski deželi Apulija. Bakterija je bila verjetno na območje vnesena že leta 2008 z rastlinami kavovca iz Amerike. O najdbah te bakterije in škodi, ki jo je povzročila, poročajo tudi iz drugih evropskih držav.

Zdrave rastline so osnovni pogoj za življenje, delovanje ekosistemov ter zagotavljanje zadostne in varne hrane. Izvajanje preventivnih ukrepov, s katerim lahko zmanjšamo ali popolnoma preprečimo širjenje bolezni in škodljivcev rastlin tudi brez uporabe fitofarmacevtskih sredstev, je zato zelo pomembno, a žal premalo poznano. Na današnjem srečanju Zdravje rastlin, naša skupna skrb so bili z namenom ozaveščanja predstavljeni možni ukrepi, s katerimi lahko vsak posameznik prispeva k ohranjanju zdravih rastlin.

»Letošnji mednarodni dan zdravja rastlin je v ospredje postavil ozaveščanje o vplivu mednarodne trgovine na širjenje škodljivcev in bolezni rastlin. Globalna trgovina z rastlinskim blagom narašča, kar 80 odstotkov drugih vrst pošiljk pa se prevaža na lesenih paletah, ki so prav tako lahko pot prenosa nevarnih škodljivcev. K vnosu in širjenju novih škodljivcev in bolezni prispevata tudi spletno naročanje rastlin in semen s celega sveta ter množična turistična potovanja,« je izpostavila vršilka dolžnosti generalnega direktorja UVHVVR Vida Znoj.

»Tveganja za zdravje rastlin ne poznajo meja, zato je bistveno, da Evropska unija sodeluje pri zaščiti zdravja rastlin. S sodelovanjem v kampanji PlantHealth4Life drugo leto zapored Slovenija pošilja močno sporočilo o pomenu, ki ga pripisuje zdravju rastlin. V čast mi je biti del začetka letošnje kampanje v Sloveniji v imenu Evropske agencije za varnost hrane,« je poudaril direktor kampanje PlantHealth4Life (Ohranimo rastline zdrave, varujmo življenje) James Ramsay iz Evropske agencije za varnost hrane.

V nadaljevanju srečanja so strokovnjaki z Gozdarskega inštituta Slovenije, UVHVVR, Kmetijskega instituta Slovenije, Nacionalnega instituta za biologijo in Inštituta za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije predstavili nekatere ukrepe za ohranjanje zdravih rastlin, kot so uporaba ustreznih pasti za spremljanje škodljivcev, vključitev ljubiteljskih raziskovalcev pri spremljanju rastlinskih škodljivcev in bolezni, upoštevanje higienskih ukrepov pri ravnanju z rastlinami, pomen tal za zdrave rastline ter uporaba naprednih diagnostičnih tehnik pri določanju škodljivcev in bolezni rastlin.

O kampanji

#PlantHealth4Life je večletna kampanja, ki je bila pripravljena na zahtevo Evropske komisije in temelji na poglobljeni analizi dojemanja in vedenja na področju zdravja rastlin po vsej EU. V kampanjo je letos vključenih 21 držav članic in država kandidatka, kar je podvojilo doseg iz prejšnjega leta: Belgija, Hrvaška, Ciper, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francija, Nemčija, Grčija, Madžarska, Irska, Latvija, Litva, Malta, Poljska, Portugalska, Slovaška, Slovenija, Španija, Švedska in Črna gora.

O Evropski agenciji za varnost hrane

EFSA je agencija Evropske unije, ki je bila vzpostavljena leta 2002. Pripravlja neodvisna strokovna mnenja v zvezi s prehransko verigo. EFSA svetuje in obvešča glede obstoječih in novih tveganjih v zvezi s hrano ter tako prispeva k oblikovanju evropske zakonodaje, pravil in politike ter posledično k varstvu potrošnikov pred tveganji v prehranski verigi.