Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Kosi na mednarodnem forumu poudaril pomen čebel za prihodnost našega planeta

V Ljubljani je potekal osrednji mednarodni dogodek ob letošnjem 7. svetovnem dnevu čebel - mednarodni forum »Čebele za ljudi, planet in mir«, ki ga Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano organizira v sodelovanju z Ministrstvom za zunanje in evropske zadeve ter Organizacijo združenih narodov za prehrano in kmetijstvo. Uvodnega dela foruma se je udeležil državni sekretar mag. Ervin Kosi.
Ministrica in državni sekretar stojita in se pogovarjata.

Z leve proti desni ministrica Mateja Čalušić in generalni direktor Organizacije združenih narodov za prehrano in kmetijstvo Qu Dongyu. | Avtor: Bor Slana/STA

1 / 4

Mednarodni forum je povezal predstavnike vlad in mednarodnih organizacij, strokovnjake, gospodarstvenike in civilno družbo, da bi bolje izkoristili potencial mednarodnega sodelovanja na področju čebelarstva in opraševanja za doseganje ciljev trajnostnega razvoja, še posebej prehranske varnosti, obnove ekosistema, opolnomočenja ranljivih družbenih skupin ter krepitve mednarodne stabilnosti in miru.

Državni sekretar mag. Ervin Kosi je v svojem nagovoru poudaril pomen Slovenije kot čebelarske države: »Verjamem, da bomo tudi v prihodnje delili slovensko znanje in izkušnje med državami, ki tako pomoč potrebujejo, še posebej med ženskami in mladimi na podeželju. Slednji so pomembna ciljna publika in ključni za prihodnost trajnostnega čebelarstva. Nuditi jim moramo mentorstva, izobraževalne programe, spodbujati moramo podjetništvo in inovacije.« Tako kot v kmetijstvu tudi v čebelarstvu sodobne tehnologije pomagajo čebelarjem pri opravljanju njihovega dela: »Pametni čebelji panji, droni za nadzor čebeljih pašnikov in uporaba senzorjev ter internet stvari omogočajo boljše upravljanje čebeljih panjev, spremljanje zdravja čebel in analizo proizvodnje medu.«

Ministrica Mateja Čalušić je ob robu foruma imela tudi bilateralni pogovor z generalnim direktorjem FAO Qujem Dongyujem, na katerem je izrazil zadovoljstvo nad odličnim sodelovanjem. Pogovorila sta se o razvojnem sodelovanju Slovenije pri promociji čebelarstva ter nadaljnjem sodelovanju pri organizaciji forumov. Beseda je tekla tudi o predsedovanje Slovenije v Evropski regionalni skupini (v angleščini European regional group ERG) in o ciljih v okviru predsedovanja. Ministrica Čalušić je dodala, da je Slovenija pripravljena aktivno sodelovati pri projektih prehranske varnosti v okviru FAO. Slovenija bo ERG predsedovala od 1. julija do 31. decembra 2024. Na pogovoru je sodeloval tudi državni sekretar mag. Ervin Kosi.

Prvi dan foruma, 22. maja 2024, poteka konferenčni dan z dvema panelnima razpravama o politikah in dobrih praksah na področju opraševanja in čebelarjenja kot gonilih trajnostnega razvoja. Sledili bodo štirje tematski sklopi, kjer bodo oblikovali priporočila za nadaljnje delovanje mednarodne skupnosti. Forum je tudi priložnost za poglobljen dialog in razmislek. Na forumu se bodo oblikovala priporočila za nadaljnje povezovanje in ukrepanje. Čeprav je forum po svojem obsegu in dosegu globalen, bo geografski poudarek letošnje izvedbe na Afriki.

V sklopu mednarodnega foruma bo jutri potekal študijski izlet s predstavitvijo dobrih praks Slovenije, v sklopu katerega bodo udeleženci obiskali Krajinski park Ljubljansko barje in Čebelarsko zvezo Slovenije.