Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon: Evropa in Afrika morata pri zelenem prehodu enakopravno in uravnoteženo sodelovati

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je odprla 13. mednarodno konferenco Dan Afrike, s katero zaznamujemo mednarodni dan Afrike in slavimo prijateljstvo med Slovenijo in afriškimi državami ter Evropo in Afriko. Letošnja konferenca se je osredotočila na pravičen zeleni prehod in učinkovito soočanje s trojno planetarno krizo, ki predstavlja enega največjih izzivov našega časa.

Ministrica Fajon je v nagovoru uvodoma opozorila na pomen vzpostavljanja partnerstev pri soočanju s trojno planetarno krizo, ki jo povzročajo podnebne spremembe, izguba biotske raznovrstnosti in onesnaževanje, ter na vlogo gospodarstva za okrepitev trdnejšega sodelovanja na področju zelenega prehoda. "Veseli me, da je vedno več gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in Afriko. Zato si bomo še naprej prizadevali za odpravljanje ovir, ki to sodelovanje zavirajo. Konferenca Dan Afrike je v tem smislu odlična platforma za prepoznavanje izzivov in priložnosti za zasebni sektor in podjetja ter iskanje možnosti za okrepitev sodelovanja na področju zelenega prehoda. Hkrati je tudi priložnost za izmenjavo dobrih praks in učenje drug od drugega in to je tisto, kar danes resnično potrebujemo," je poudarila ministrica Fajon.

"Dejstvo je, da se mnoge afriške države soočajo z res hudimi posledicami podnebnih sprememb, čeprav same zelo malo prispevajo h globalnim izpustom. Zgodovinsko gledano tudi Slovenija ni prav veliko prispevala k svetovnim izpustom, a je med državami, ki se segrevajo hitreje od povprečja. Za odgovor na te izzive potrebujemo vzpostavitev razvojnih partnerstev, poslovnega sodelovanja in spodbujanje naložbenih priložnosti," je povedala ministrica in dodala, da "Slovenija tudi kot članica Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov (OZN) namenja veliko pozornosti podnebni in vodni varnosti, saj smo močno prepričani, da brez upoštevanja okoljskih vprašanj ni mogoče učinkovito preprečevati konfliktov in doseči trajni mir. Verjamem, da bo Vrh o prihodnosti septembra letos v New Yorku predstavljal izjemno priložnost za razapravo o teh vprašanjih.”

V nadaljevanju je ministrica Fajon še povedala, da je Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve podprlo že drugo usposabljanje o podnebni varnosti, ki ga organizira slovenski center za izobraževanje in usposabljanje za sodelovanje v mirovnih operacijah ter da z afriškimi državami gradimo razvojna partnerstva, ki temeljijo na medsebojnem razumevanju, enakopravnosti in solidarnosti. "Slovenija trenutno sodeluje z Ruando, Sudanom, Južnim Sudanom in Kenijo. Programe oblikujemo skupaj z lokalnimi skupnostmi glede na potrebe in okoliščine tistih, ki jih podnebne spremembe in neenakosti najbolj prizadenejo. Zavedamo se, da so družbena solidarnost, enotnost in varovanje dostojanstva posameznikov predpogoji za učinkovito podnebno odpornost in zeleni prehod," je med drugim še povedala ministrica.

Uvodnemu nagovoru je sledil panel voditeljev z naslovom "Zeleni prehod za varno prihodnost", na katerem so sodelovali: ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon, predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, predsednica Poslanske zbornice Ruande Donatille Mukabalisa, minister za informiranje Malavija Moses Kunkuyu Kalongashawa ter posebna predstavnica EU za Sahel Emanuela Del Re. Sogovorniki so razpravljali o pomenu zelenega prehoda, prispevanju posameznih držav k učinkovitem reševanju trojne planetarne krize ter o izzivih Slovenije in afriških držav pri soočanju s podnebnimi spremembami. Strinjali so se, da se vse države na svetu na nek način že soočajo s posledicami podnebnih sprememb ter da si vsi ljudje želijo živeti v zdravem in varnem okolju. Pri tem je ministrica Fajon spomnila, da so naravne nesreče čedalje pogostejše in obsežnejše tudi v Sloveniji in poudarila: “V Sloveniji se zelo zavedamo, da zeleni prehod ni več izbira ampak nuja.

V nadaljevanju konference bodo potekali še trije paneli, in sicer o zelenem prehodu kot spodbujevalcu gospodarskega razvoja; spodbujanju zelenih inovacij ter o krepitvi kulturnega sodelovanja kot trajnostne mreže za trajnostno prihodnost. V okviru panelov bodo potekale tudi predstavitve konkretnih projektov s področja sodelovanja med Slovenijo in Afriko, kot so slovensko razvojno sodelovanje, projekt Space-SI in Univerze Jomo Kenyatta ter projekti kulturnega sodelovanja (Share; creative powers of art; Starts4Africa in Deconfining arts, culture and policies in Europe and Africa).

13. mednarodno konferenco Dan Afrike je spremljal tudi inovativen kulturni program, s poudarkom na povezovanju afriške diaspore s slovensko publiko in sodelovanju med slovenskimi in afriškimi glasbeniki.

Vse panele si je možno ogledati na YouTube profilu Blejskega strateškega foruma.