Skoči do osrednje vsebine

Spoznavno srečanje ministra za javno upravo s predsednikom Državne revizijske komisije

Minister za javno upravo mag. Franc Props se je danes sestal s predsednikom Državne revizijske komisije Samom Červekom. Razprava na spoznavnem srečanju je potekala o trenutni zakonodaji na področju javnih naročil ter o predlogih za spremembe, ki bi lahko izboljšale učinkovitost in transparentnost teh postopkov.
Rokovanje predsednika Državne revizijske komisije in ministra za javno upravo

Spoznavno srečanje med ministrom za javno mag. Francem Propsom in predsednikom Državne revizijske komisije Samom Červekom | Avtor: Ministrstvo za javno upravo

Državna revizijska komisija (DKOM) je poseben, neodvisen in samostojni državni organ, ki odloča o zakonitosti oddaje javnih naročil ter o prekrških naročnikov, ponudnikov in podizvajalcev po zakonih, ki urejajo področje javnega naročanja.

Predsednik DKOM Samo Červek je ministru predstavil statistične podatke o delu organa za leto 2023. V tem letu je komisija obravnavala 229 prekrškovnih zadev ter odločila o 181 zahtevkih za revizijo in drugih vlogah v skupni vrednosti javnih naročil 18 milijard evrov.

Minister mag. Props je poudaril, da je sodelovanje med institucijami ključnega pomena pri pripravi zakonodajnih sprememb, ki bodo poenostavile postopke javnih naročil in zagotovile večjo pravno varnost za vse udeležence. Izpostavil je tudi, da je slovenski sistem pravnega varstva v postopkih javnega naročanja hiter in učinkovit, tudi v primerjavi z drugimi državami članicami Evropske unije.

Sogovornika sta se strinjala, da je za učinkovit in konkurenčen sistem javnega naročanja zelo pomembno tudi delovanje vseh državnih organov, tako zagovornikov javnega interesa kot drugih organov, ki na svojem področju izvajajo nadzor pri izvedbi javnih naročil. Srečanje se je zaključilo z zavezo nadaljnjega sodelovanja, tudi pri strateških in razvojnih delavnicah, ki jih organizira Ministrstvo za javno upravo.