Skoči do osrednje vsebine

Javni posvet o vzpostavitvi krovne organizacije na področju socialnega podjetništva

Ministrstvo je v sodelovanju z Doba Fakulteto za uporabne poslovne in družbene študije Maribor, slovenskim partnerjem v projektu baSE (Blueprint for Advanced Skills & Trainings in the Social Economy), danes organiziralo javni posvet pred objavo javnega razpisa za vzpostavitev krovne organizacije na področju socialnega podjetništva in socialne ekonomije.
Državni sekretar Matevž Frangež v dvorani v pogovoru z različnimi udeleženci javne razprave
1 / 3

Namen posveta je bila razprava o izhodiščih javnega razpisa, konkretnih potrebah socialnih podjetij in drugih organizacij socialne ekonomije ter preverba zmožnosti teh organizacij za izvedbo predvidenih aktivnosti javnega razpisa.

Udeležence je uvodoma nagovoril državni sekretar Matevž Frangež, ki je izpostavil potrebo po razvoju socialne ekonomije z bolj sistematičnim in koordiniranim pristopom. »Slovenija je v razvitosti socialnega podjetništva močno pod evropskih povprečjem. Z javnim razpisom za vzpostavitev krovne organizacije za mreženje in razvoj socialnega podjetništva želimo vzpostaviti in okrepiti slovenski ekosistem socialne ekonomije. Uresničevanje podjetniške ideje na trgu s ciljem, da se ustvarjajo družbeni in socialni učinki, moramo kot država odločneje podpreti. Po začetnem zagonu, ki ga je spodbudil sprejet Zakon o socialnem podjetništvu, smo sedaj priča stagnacije sektorja, ampak naše ambicije morajo biti višje,« je poudaril Frangež. 

Cilj posveta je tako bilo zbiranje informacij in predlogov deležnikov, ki bodo prispevali k oblikovanju javnega razpisa za podporo učinkovite zagovorniške organizacije na področju socialnega podjetništva in socialne ekonomije. Posveta se je udeležilo več kot 30 deležnikov iz različnih organizacij, ki delujejo na področju socialnega podjetništva in socialne ekonomije, ki so prispevali mnenja in izkušnje v zvezi s predvidenim javnim razpisom. Izpostavili so več ključnih izzivov ter dali predloge v zvezi s predvidenimi aktivnostmi javnega razpisa.

Udeleženci so med drugim izpostavili potrebo po zagotavljanju dolgoročnosti delovanja organizacije preko trajnih virov financiranja, vključevanju izkušenih partnerjev in pomen mednarodnega povezovanja ter mentorstva za novo vzpostavljene storitve. Razprava se je osredotočila tudi na nujnost vključevanja socialnih podjetij oziroma članstva v delovanje organizacije, ki bo podprta na javnem razpisu.

Ministrstvo bo današnje predloge deležnikov posveta upoštevalo pri pripravi razpisa, ki bo objavljen predvidoma v letu 2024, z namenom, da bo kar najbolje odgovoril na potrebe in izzive, s katerimi se soočajo socialna podjetja in druge organizacije socialne ekonomije.