Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Čalušić na strokovnem posvetu o uporabi konoplje

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić se je danes udeležila strokovnega posveta na temo "Uporaba konoplje v kmetijstvu", ki ga organizira Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije (IHPS) v sodelovanju z Agencijo RS za kmetijske trge in razvoj podeželja.

Ministrica je v svojem nagovoru poudarila pomembnost razvoja in raziskovanja konoplje v kmetijstvu ter izpostavila vlogo IHPS kot vodilne raziskovalne institucije na tem področju. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano namreč aktivno podpira prizadevanja za širitev in izboljšanje uporabe konoplje, ki ima velik potencial v krožnem in biogospodarstvu.

IHPS, ki je bil ustanovljen leta 1952 in se ponaša z dolgoletno tradicijo ter mednarodnimi referencami, deluje kot znanstveno-raziskovalna institucija na področju kmetijstva, naravoslovja in tehnologije. Inštitut se poleg hmeljarstva ukvarja tudi z raziskovanjem konoplje, ki je najbližja sorodnica hmelja in ima številne pozitivne učinke ter širok spekter uporabe.

Ministrica je izpostavila, da konoplja igra pomembno vlogo v proizvodnji vlaken in tekstila, gradbenih materialov, biorazgradljive plastike, papirja, hrane in prehrane, farmacevtskih izdelkov, kozmetike ter krme za živali. Poleg tega ima konoplja pomembno vlogo pri izboljšanju zdravja tal, zmanjšanju potrebe po umetnih gnojilih in pesticidih ter skladiščenju ogljika v tleh.

IHPS, s svojo sodobno infrastrukturo in strokovnjaki, igra ključno vlogo pri usmerjanju raziskav in razvoja na področju konoplje. Ministrica Čalušićje izrazila veselje, da je IHPS prevzel pobudo na tem področju in poudarila pomembnost nadaljnjega raziskovanja ter iskanja novih priložnosti, ki jih ponuja narava.

Ministrica je zaključila, da konoplja predstavlja izziv in priložnost za kmetijstvo, kjer je pomembno premagati ovire v panogi in pri specifičnosti trga. Izrazila je prepričanje, da bo IHPS s svojo strokovnostjo in predanostjo znal približati potenciale konoplje širši javnosti in kmetom.