Skoči do osrednje vsebine

Ministrica za zdravje na 77. zasedanju Generalne skupščine Svetovne zdravstvene organizacije

V Ženevi do 1. junija poteka 77. zasedanje Generalne skupščine Svetovne zdravstvene organizacije (SZO). Zasedanju bo od 3. do 4. junija sledila še 155. seja Izvršnega odbora SZO. S to skupščino se zaključi članstvo Republike Slovenije v Izvršnem odboru SZO.

Tema letošnjega zasedanja Generalne skupščine je »Vsi za zdravje, zdravje za vse«. V uvodnem nagovoru je generalni direktor SZO, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, izrekel sožalje prebivalcem Nove Gvineje zaradi katastrofalnih plazov. Dejal je, da je multilateralizem danes bolj pomemben kot kdaj koli prej. Poudaril je pomembnost dela Medvladnega pogajalskega telesa za instrument zoper pandemije in delovne skupine za spremembe Mednarodnega zdravstvenega pravilnika. Izpostavil je tudi 14. splošni program dela, ki je predviden za sprejem na skupščini, in investicijski dogodek, ki bo sledil v drugi polovici leta. Na slednjem bodo imele države članice priložnost prispevati prostovoljne prispevke za financiranje dela organizacije, da bo lahko delovala bolj trajnostno, fleksibilno in neodvisno.

V svojem poročilu državam članicam je generalni direktor povzel dosežke SZO v letu 2023, ki so sledili 13. splošnemu programu dela, sprejetemu na lanski skupščini. Med njimi so na primer bolj zdravo prebivalstvo, upad uporabe tobaka, zmanjšanje števila smrtnih nesreč v cestnem prometu in elektrifikacija zdravstvenih ustanov s sončno energijo v Somaliji.

Pozdravil je tudi sodelovanje z Afriško unijo, ki omogoča hitrejše in učinkovitejše odzivanje na potrebe razvoja javnega zdravja v afriških državah. Spodbudil je k produktivnemu sodelovanju med državami z namenom iskanja rešitev za izzive, kot so oboroženi konflikti, ki vplivajo na dostop do zdravstvenih sistemov, ter neenakosti v zdravju. Izpostavil je pomembnost miru za zdravje in pozval k prekinitvi ognja.

Za Slovenijo je letošnje zasedanje še posebej pomembno, saj smo v zadnjem letu aktivno sodelovali s podobno mislečimi državami (Tajsko, Brazilijo, Norveško, Francijo in Tunizijo) pri pripravi Resolucije o socialni participaciji za univerzalno varstvo, zdravje in dobro počutje. Ta resolucija poudarja pomembnost vključevanja organizirane civilne družbe za zagotavljanje bolj učinkovitih zdravstvenih politik in programov ter posledično izboljšanje učinkovitosti sistema javnega zdravja. Resolucija je predvidena za soglasni sprejem na Generalni skupščini.

Zasedanje lahko spremljate v živo: 77. Generalna skupščina Svetovne zdravstvene organizacije (angleško The Seventy-seventh World Health Assembly, vsebina v angleškem jeziku)