Skoči do osrednje vsebine

Premier dr. Golob: Slovenija povečuje letne količine dobave zemeljskega plina iz Alžirije

Predsednik vlade dr. Robert Golob je danes z delegacijo na uradnem obisku v Ljudski demokratični republiki Alžiriji. Namen obiska je nadaljevanje intenzivnih in prijateljskih odnosov med državama. Gre za prvi bilateralni obisk po začetku veljavnosti sporazuma o gospodarskem sodelovanju, ki je stopil v veljavo 20. marca 2024 z namenom spodbujanja rednega dialoga za krepitev trgovine in investicij.
Robert Golob in Abdelmadžid Tebboun se rokujeta, na levi so zastave, v ozadju je sedežna garnitura.

Predsednik vlade Robert Golob se je srečal z alžirskim predsednikom Abdelmadžidom Tebbounom. | Avtor: Bor Slana, STA

1 / 3

Po sprejemu z vojaškimi častmi se je premier dr. Golob srečal z alžirskim predsednikom vlade Nadirjem Larbaouijem. V dvostranskih pogovorih sta voditelja potrdila dobre odnose med državama na gospodarskem, znanstvenem in zunanjepolitičnem področju ter se zavzela za njihovo poglobitev. Sledil je uradni sprejem pred Predsedniško palačo, kjer je predsednika vlade dr. Roberta Goloba sprejel alžirski predsednik Abdelmadjid Tebboune. Obisk se je nadaljeval s pogovorom na štiri oči in plenarnim srečanjem med delegacijama Republike Slovenije in Ljudske demokratične republike Alžirije pod vodstvom premierja in predsednika. Osrednje teme pogovorov so bili dvostranski politični in gospodarski odnosi ter možnosti poglobljenega bilateralnega sodelovanja na področju energetike.

Ob prisotnosti predsednika Vlade Republike Slovenije dr. Roberta Goloba in predsednika Ljudske demokratične republike Alžirije Abdelmadjida Tebbouneja so bili podpisani tudi trije pomembni sporazumi. S prvim, tj. Amandmajem k Pogodbi o prodaji in nakupu zemeljskega plina med Geoplin d.o.o. Ljubljana in skupino Sonatrach, Slovenija še poglablja energetsko sodelovanje z Alžirijo na področju dobave zemeljskega plina. S sporazumom se bo povečala dobava količine plina in sicer za dodatnih 200 mcm na leto (osnovna pogodba je 300 mcm na leto za obdobje 2023 – 2025). Slovenija je izrazila pripravljenost, da gospodarski družbi podaljšata pogodbo o dobavi zemeljskega plina tudi za obdobje od 2026 dalje, ko potečeta obstoječi pogodbi.

Predstavniki Slovenije so z gostitelji podpisali tudi Sporazum o odpravi vizumske obveznosti za kratkoročno bivanje za imetnike diplomatskih in službenih potnih listov ter Memorandum o soglasju o sodelovanju na področju umetne inteligence. »Verjamem, da bomo lahko v prihodnje še izboljšali izmenjavo tehnoloških znanj med obema državama in na tak način pripomogli k izkoriščanju prednosti, ki jih ponujajo te tehnologije za razvoj naših držav,« je povedal dr. Golob in dodal, da se veseli nadaljnjega sodelovanja obeh držav, tudi mešane alžirsko-slovenske komisije. Premier dr. Golob je alžirskega predsednika Abdelmadjida Tebbouneja povabil na obisk v Slovenijo.

Predsednik vlade med drugim izpostavil, da sta Alžirija in Slovenija nestalni članici Varnostnega sveta OZN. »V preteklih mesecih smo tesno in zelo dobro sodelovali pri številnih mednarodnih izzivih. Tudi danes sva s predsednikom vlade o tem spregovorila zelo na dolgo in široko. Dotaknila sva se groznih razmer v Gazi in potrebe po tem, da mednarodna skupnost naredi več za Palestino. Dotaknila sva se tudi drugih tem, predvsem kako pomagati svetu, da pride do mirnih rešitev številnih žarišč,« je povedal premier. Z alžirskim predsednikom Abdelmadjidom Tebbounejem sta se strinjala, da je svoboda tista temeljna vrednota, ki jo moramo vedno zagovarjati v mednarodni skupnosti, tudi ko se odloča o pravici do samoodločbe. »Ravno ta pravica do svobode je tisto, kar druži Alžirijo in Slovenijo v njunih prizadevanjih v New Yorku znotraj Varnostnega sveta OZN,« je povedal premier.

Popoldne se bo premier dr. Golob udeležil odprtja veleposlaništva Republike Slovenije v Alžiru, kjer bo zbrane tudi nagovoril.