Skoči do osrednje vsebine

Tridnevni dogodek zaščite in reševanja v Kranju

S ponosom napovedujemo letošnje Bogatajeve dneve, nekdaj poznane tudi kot Dneve zaščite in reševanja, ki se bodo odvijali v sodelovanju z Mestno občino Kranj. Dogodek bo potekal od četrtka, 30. maja, do sobote, 1. junija 2024, v središču Kranja.

"Mestna občina Kranj se je že velikokrat izkazala za odličnega partnerja pri organizaciji in izvedbi tovrstnih dogodkov. Kranj se ponaša z vrhunsko usposobljenostjo v sistemu zaščite in reševanja, kar bomo tudi letos dokazali s skupnimi prizadevanji pri organizaciji devetih Bogatajevih dnevov," je uvodoma povedal generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Leon Behin.

Dogodek se imenuje po Miranu Bogataju, nekdanjem poveljniku Civilne zaščite Republike Slovenije, ki je od leta 1985 do 2012 pomembno prispeval k razvoju sistema zaščite in reševanja v Sloveniji. Bogatajevi dnevi so največji strokovni dogodek na tem področju, kjer se vsaki dve leti zberejo strokovnjaki in zainteresirana javnost, da izmenjajo znanja in izkušnje.

"Letošnji dogodek bo zaznamovalo več kot 89 razstavljavcev iz osmih evropskih držav, vključno s 13 tujimi in 76 slovenskimi razstavljavci. Predstavili bodo najsodobnejšo opremo in tehnike zaščite in reševanja. Dogajanje bo še posebej zanimivo za otroke in obiskovalce, ki bodo lahko uživali v lutkovnih predstavah, dinamičnih vajah in predstavitvah opreme," je še dodal Behin.

Župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec je izpostavil izjemen pomen Civilne zaščite za lokalno skupnost, ki skrbi tako za preventivo kot tudi za hitro reakcijo in usklajeno delovanje med različnimi službami, kot so policija, vojska, gorski reševalci, jamarji, Rdeči križ, taborniki in ostalimi. "Pomembno je poudariti, da večino teh služb sestavljajo prostovoljci. Kranj je prejšnji teden prejel priznanje kot prostovoljcem prijazna občina, na kar smo lahko zelo ponosni. Prav tako nimamo težav s pridobivanjem prostovoljcev, kar se je pokazalo med lanskoletnimi poplavami, ko smo uspešno organizirali polnjenje vreč s peskom." Letošnje prireditve bodo zajemale različne lokacije v Kranju, vključno s Slovenskim trgom, parkiriščem Stara Sava, vojašnico Petra Petriča in športnim parkom. Na voljo bo širok spekter aktivnosti, od strokovnih posvetov in predstavitev, do mednarodnih gasilskih tekmovanj in dinamičnih prikazov reševalnih akcij. "Občani in občanke Kranja imajo priložnost obiskati sejem in vse razstavne paviljone ter tako bolje spoznati različne službe, ki jih pogosto opazimo šele ob nesrečah," je še dodal župan.

Kranj bo za tri dni postal središče strokovnega znanja in izmenjave najboljših praks na področju zaščite in reševanja. "Vse zainteresirane vabimo, da se nam pridružijo in spoznajo delovanje različnih reševalnih služb, policije in vojske. Zahvaljujemo se Mestni občini Kranj, prebivalcem Kranja in vsem sodelujočim v sistemu zaščite in reševanja na Gorenjskem za njihovo podporo in sodelovanje," je ob koncu novinarske konference dodal vodja izpostave URSZR Kranj Domen Torkar.

Dogodek se bo začel v četrtek, 30. maja, ob 14. uri s slavnostno otvoritvijo. Veselimo se vašega obiska!

štiri osebe sedijo za govorniško mizo v ozadju zastave Slovenije, Evropske unije, Mestne občine Kranj in grb Mestne občine Kranj

Iz leve proti desni: Neja Pavlica, Matjaž Rakovec, Leon Behin, Domen Torkar | Avtor: Petra Jošt