Skoči do osrednje vsebine

Na pobudo Slovenije razpravljali o pomembnosti ozaveščanja o nelegalnih praksah trgovine z živalmi

Prejšnji teden je v Bruslju potekal sestanek vodij veterinarskih služb, ki se ga je udeležil namestnik direktorja Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) Matjaž Guček. Slovenija je na sestanku predstavila točko o ozaveščanju o praksah v zvezi s prodajo in distribucijo hišnih živali iz tretjih držav.

Namestnik direktorja Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin | Avtor: Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin

Slovenija je na zasedanju vodij veterinarski služb predstavila točko glede pomena ozaveščanja o praksah v zvezi s prodajo in distribucijo hišnih živali iz tretjih držav. Izpostavljene so bile posledice nezakonite trgovine na živali,  predvsem v povezavi z njihovo dobrobitjo. Predstavljeno je bilo dosedanje delo Slovenije na tem področju na nacionalni ravni, zlasti kampanja UVHVVR »Moja žival, moja odgovornost«,  ter načrti Slovenije za prihodnje okrepljeno ozaveščanje bodočih lastnikov psov in mačk.

Slovenija je Evropsko komisijo in druge države članice pozvala k sodelovanju pri ozaveščanju o nezakonitih praksah, ki bi lahko potekalo regionalno ali pa na širši ravni EU. V razpravi so sodelovale številne države članice, ki so  pozitivno sprejele pobudo in izrazile interes za sodelovanje na tem področju.

Na sestanku so bile poleg tega obravnavane še teme, ki se nanašajo na Svetovno organizacijo za zdravje živali (World Organisation for Animal Health - WOAH). Vsako leto konec maja namreč v Parizu poteka generalno zasedanje WOAH. Letos se bo poleg rednih volitev v strokovne komisije odločalo tudi o naslednjem generalnem direktorju organizacije. Evropska unija in evropska regija WOAH želi, da to mesto prevzame vodja francoske veterinarske službe Emmanuelle Soubeyran. Belgijsko predsedstvo je predstavilo najnovejše informacije o pripravah na generalno zasedanje in prvo različico sklepov Sveta o prihodnosti WOAH. Vodje veterinarskih služb so s predstavniki Afriške unije izmenjali stališča o skupnih interesih ter predvidena stališča v zvezi z delom WOAH.

Belgijsko predsedstvo je vodjem veterinarskih služb predstavilo rezultate vprašalnika o vplivu zmanjšanega sofinanciranja EU in povečanih stroškov za nacionalne proračune na področju zdravstvenega varstva rastlin. Rezultati kažejo, da je več držav članic znatno zmanjšalo fitosanitarne programe, kar otežuje doseganje skupnih ciljev. Predsedstvo namerava pripraviti sklepe Sveta o tej temi.