Skoči do osrednje vsebine

Finančna uprava o novih izzivih na področju digitalnih storitev

Generalni direktor Peter Grum je sodeloval na okrogli mizi z naslovom Digitalizacija plačevanja in gotovina, kaj prinašajo novosti v zakonodaji in kaj digitalni euro.

Program konference Novi izzivi 2024 v organizaciji Uradnega lista RS vsebinsko naslavlja novosti v digitalnih transakcijah in je tako namenjen bankam, izvajalcem plačilnih transakcij, ponudnikom informacijsko-komunikacijskih tehnoloških storitev, trgovcem, zavarovalnicam in drugim deležnikom v finančni industriji.

Na okrogli mizi 22. maja 2024 je Grum skupaj z Nikolino Prah z ministrstva za finance, Stanislavo Zadravec Caprirolo iz Združenja bank Slovenije, Simonom Anko iz Banke Slovenije, Slavkom Ažmanom iz Trgovinske zbornice Slovenije ter Alenko Mejač Krassnig iz podjetja Visa razpravljal o morebitni potrebi zakonske zaščite gotovine oziroma zakonske ureditve obveznosti elektronskih plačil ter delil mnenja o digitalnem evru.

Finančna uprava na tovrstnih dogodkih sodeluje, saj na ta način predstavlja svojo vlogo in pomen, ki jo ima na področju finančnega poslovanja in nadzornih postopkov. Hkrati je to priložnost, da pridobiva pomembne informacije od deležnikov v finančni industriji ter predstavi novosti, ki jih je že uvedla z namenom enostavnejšega izpolnjevanja davčnih obveznosti. Pri tem izpostavljamo zlasti napredek, ki smo ga skupaj z Upravo za javna plačila naredili na področju spletnih plačil, ki se izvajajo v eDavkih.