Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Papič na znanstveni konferenci Gradimo mostove

Minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije dr. Igor Papič se je v nemškem Dresdnu udeležil znanstvene konference Gradimo mostove (angleško Building Bridges), ki je potekala pod krovno temo neto ničelnih emisij, s poudarkom na temah, kot so vodik, mikroelektronika, trajnostna gradnja stavb, fuzija ter umetna inteligenca.

Slovenija je bila letos častna gostja dvodnevnega dogodka, na katerega je bil minister vabljen kot eden od govorcev na plenarnem zasedanju.

V začetnem delu konference v obliki slovenskega večera sta sodelovala nekdanji evropski komisar za raziskave in kasneje za okolje dr. Janez Potočnik kot osrednji govorec in Saša Spačal, postmedijska umetnica, ki deluje na presečišču raziskovanja živih sistemov, sodobne in zvočne umetnosti.

Minister Papič je v plenarnem delu naslednjega dne izpostavil prizadevanje Slovenije za zeleni prehod na področju proizvodnje električne energije s povezovanjem različnih ukrepov in strategij, ki združujejo uporabo obnovljivih virov. Na temo vzpona zanimanja za razprave o umetni inteligenci pa je poudaril, da javnost potrebuje zelo jasno razlago pojma umetna inteligenca, ki v svojem bistvu ni nič strašljivega: "Gre za tehnologijo z jasnimi vzorci, ki vsekakor niso magični, zato tudi ne moremo govoriti o kakšni izraziti inteligenci," je povedal minister.

V okviru dogodka je minister Papič sprejel slovenske raziskovalke in raziskovalce, ki so se na konferenci predstavili kot strokovnjaki na področju obravnavanih tem. To so bili: Saša Spačal, slovenska postmedijska umetnica, dr. Anna Sandak, namestnica direktorja za znanost in vodja raziskovalnega oddelka za materiale v centru odličnosti Innorenew, dr. Boštjan Končar, višji znanstveni sodelavec na Institutu Jožef Stefan, dr. Blaž Zupan, profesor in vodja laboratorija za bioinformatiko na Fakulteti za računalništvo in informatiko, dr. Aleš Bulc, v nemškem svetovalno-inženirskem podjetju Wood delujoči strokovnjak za vodik in Rok Šabjan, namestnik izvršnega direktorja podjetja Cosylab.

Ob robu konference se je minister Papič pogovarjal s predsednikom vlade dežele Saške Michaelom Kretschmerjem, s katerim sta izmenjala informacije na področju znanosti, raziskav in inovacij med državama, ter z ministrom za znanost, kulturo in turizem dežele Saške Sebastianom Gemkowom, s katerim sta na povabilo našega ministra dogovorila možnost sodelovanja na novem mednarodnem demonstracijskem projektu na področju vodikovih tehnologij.