Skoči do osrednje vsebine

Na Svetu za kmetijstvo in razvoj podeželja o aktualnih izzivih

Ministrica Mateja Čalušić se je danes udeležila seje Sveta za kmetijstvo in podeželje, na kateri so bile ključne obravnavane teme izpad prihodka pri pridelavi pšenice v letu 2023, zviševanje zahtev glede dobrobiti živali na EU ravni ter zemljiška politika za državna zemljišča.

Člani Sveta so se danes seznanili s kalkulacijami za pridelavo pšenice v letu 2023 in izmenjali mnenja glede predloga pomoči temu sektorju. Ministrici so predlagali, da se sektorju pšenice nameni ustrezna pomoč, saj bi to po njihovem mnenju dalo jasen in pozitiven signal pridelovalcem pšenice, ki so se lani soočali z objektivno težjimi ekonomskimi razmerami in so pred začetkom nove sezone. Ministrica Čalušić je prisotnim zagotovila, da se ministrstvo zaveda težav pridelovalcev pšenice in da bodo člani Sveta v kratkem prejeli odgovor ministrstva glede predlagane finančne pomoči. Hkrati pa je pozvala k razmišljanju o možnih sistemskih oblikah pomoči za boljše upravljanje s krizami v bodoče.

Člani Sveta so se seznanili tudi z informacijami glede evropske državljanske pobude za prepoved reje v kletkah ter stanjem predlogov zakonodajnih aktov EU v zvezi z zviševanjem zahtev na področju dobrobiti živali. Stališče Slovenije gre v smeri podpore harmonizaciji zahtev na področju dobrobiti živali na ravni EU kot celote. Razprava na Svetu je tekla zlasti o opuščanju obogatenih kletk pri kokoših nesnicah in prepovedi vkleščanja svinj v porodnih boksih. Prisotni člani Sveta so opozorili, da je treba na ravni EU zagotoviti primerljivost med državami. Predlagali so tudi, da se ob obravnavi predlogov aktov EU sočasno preuči vpliv na ekonomski položaj slovenskih rejcev ter okrepi sodelovanje s stroko na področju novih tehnologij reje. Sprejet je bil tudi dogovor o rednem informiranju deležnikov glede razvoja te zakonodaje na EU ravni in bolj poglobljeni obravnavi tega področja v prihodnje, med drugim tudi na Svetu za kmetijstvo in Svetu za živinorejo.

Na dnevnem redu seje je bila tudi zemljiška politika za državna zemljišča, predvsem z vidika upravljanja zakupov kmetijskih zemljišč v lasti RS v prihodnje. Vsi prisotni so se strinjali, da gre za zelo zahtevno materijo, kjer bo treba zastaviti strukturiran proces priprave in usklajevanja predlogov sprememb. Pričakovati je intenziven dialog z deležniki in stroko za doseganje čim širšega soglasja. Hkrati je treba predloge rešitev oblikovati ob upoštevanju dolgoročnih strateških ciljev slovenskega kmetijstva. Zaradi navedenega se je seja zaključila z najavo sklica naslednje seje v juniju, na kateri bodo obravnavane preostale točke z dnevnega reda.

Svet za kmetijstvo in podeželje je posvetovalno telo ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ustanovljen na podlagi Zakona o kmetijstvu. Člani sveta so: Roman Žveglič in Danilo Meolic (Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije - KGZS),  Borut Florjančič (Zadružna zveza Slovenije), Boštjan Noč (Čebelarska zveza Slovenije), dr. Tatjana Zagorc (Gospodarska zbornica Slovenije – Združenje kmetijskih in živilskih podjetij), Jaka Šilak (Sindikat delavcev v kmetijstvu), Anton Medved (Sindikat kmetov Slovenije), prof. dr. Marina Pintar (Biotehniška fakulteta, Univerza v Ljubljani)  prof. dr. Karmen Pažek (Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede Univerza v Mariboru), prof. dr. Andrej Simončič (Kmetijski inštitut Slovenije), dr. Marijan Pogačnik (predstavnik poklicnih in srednjih kmetijskih šol), Irena Ule (Zveza kmetic Slovenije), Doris Letina (Zveza slovenske podeželske mladine).