Skoči do osrednje vsebine

Predstavnika uprave na generalnem zasedanju Svetovne organizacije za zdravje živali

Ta teden v Parizu poteka 91. generalno zasedanje Svetovne organizacije za zdravje živali, ki letos obeležuje stoletnico delovanja. Zasedanja se udeležujeta tudi predstavnika Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Svetovna organizacija za zdravje živali (angleško World Organisation for Animal Health – WOAH)  je krovna medvladna organizacija na področju zdravja živali, v katero je vključenih 183 držav s celega sveta. Ustanovljena je bila leta 1924 kot Mednarodni urad za epizootije (francosko Office International des Epizooties – OIE), maja 2003 pa se je preimenovala v Svetovno organizacijo za zdravje živali.

Generalno zasedanje je vsako leto zadnji teden maja v Parizu, letošnje pa je povsem v znamenju obeležitve stote obletnice organizacije in pogledu v prihodnost. Tokratno zasedanje je pomembno tudi zaradi volitev novega direktorja, članov Sveta in članov štirih specialističnih komisij.

Za novo generalno direktorico WOAH s petletnim mandatom so delegati v včeraj izvolili dr. Emmanuelle Soubeyran, vodjo francoske veterinarske službe, delegatko Francije pri WOAH ter namestnico generalnega direktorja generalnega direktorata za prehrano na francoskem ministrstvu za kmetijstvo in prehransko suverenost.

Ena od osrednjih nalog WOAH je oblikovanje in posodabljanje standardov na področju zdravja in dobrobiti živali. Kot globalna organizacija se WOAH osredotoča na pregledno  obveščanje o boleznih živali, izboljšanju zdravja živali po vsem svetu in s tem izgradnjo varnejšega, bolj zdravega in bolj trajnostnega sveta.