Skoči do osrednje vsebine

Pri načrtovanju sanacij in razvoja nujno upoštevati podnebne spremembe in spremenjeno delovanje voda

V Rimskih Toplicah se je začel 30. simpozij Vodni dnevi 2024. Na dvodnevnem srečanju bodo udeleženci iskali odgovor na vprašanje, kako moramo s kritičnim pogledom v preteklost vsi skupaj trezno in odločno namesto upravljanja začeti skrbeti za vodna okolja ter ustvariti simbiozo med ljudmi in naravo. Uvodoma je zbrane nagovoril minister za naravne vire in prostor Jože Novak.

Organizator dogodka – Slovensko društvo za zaščito voda – ob letošnjem jubilejnem simpoziju pod geslom Voda včeraj, danes, jutri opozarja, da se je v zadnjih treh desetletjih na področju upravljanja voda zgodilo veliko sprememb. Vse večja raba vode in izkoriščenost prostora, onesnaženost, izguba biotske raznovrstnosti in podnebne spremembe so naredili družbeni premik k novim načinom upravljanja voda, k raziskavam in razvoju ter povezovanju vseh deležnikov.

Minister Jože Novak je organizatorjem čestital za pripravo jubilejnega srečanja in izpostavil, da je upravljanje voda zaradi izjemne pestrosti pokrajin, vodnih režimov in poselitve naše dežele eno pomembnejših področji dela na Ministrstvu za naravne vire in prostor.

Hiter razvoj v zadnjih desetletjih je z novimi posegi pomembno spremenil rabo površja, vključno s širjenjem poselitve in infrastrukture. Podnebne spremembe so hkrati potihoma spreminjale vodne režime naših pokrajin, opozarja minister, kar se odraža v močno spremenjeni dinamiki delovanja voda – potokov, rek, jezer in morij. Tako smo zaradi izjemno obilnih padavin v alpskih povirjih doživeli najbolj obsežne poplave v zgodovini, v sredozemskem delu Slovenije pa najdaljše obdobje suše, ki je resno ogrozila oskrbo s pitno vodo.

»Ob tem se vsi sprašujemo, kako naprej? Pri načrtovanju sanacij in razvoja je nujno upoštevati podnebne spremembe in spremenjeno delovanje voda s hudourniki, plazovi in poplavami ter na drugi strani vse bolj pogosta sušna obdobja s pomanjkanjem vode za oskrbo prebivalstva s pitno vodo in pridelavo hrane. Vodi je treba zagotoviti več prostora, s kombinacijo ne-gradbenih in gradbenih ureditev ob upoštevanju potrebe po varstvu narave in ekosistemov,« je povedal minister Novak.

V nadaljevanju je minister spomnil, da Slovenijo precejšnji izzivi čakajo tudi na področju odvajanja in čiščenja komunalne odpadne vode. S prenovljeno evropsko direktivo o čiščenju komunalne odpadne vode, za katero se predvideva uveljavitev do konca leta 2024, bodo nekatere zahteve iz obstoječe direktive okrepljene, dodatno pa bodo uvedene nove zahteve pri odvajanju industrijske odpadne vode.

»Za učinkovito odzivanje na vse izzive, ki nas čakajo v prihodnosti, pa moramo še naprej krepiti sodelovanje politike in stroke. To naj bo proaktivno in v kar največji možni meri vključuje tudi mlado generacijo,« je zaključil minister.

Vodni dnevi so uveljavljena prireditev, ki združuje strokovnjake s področja zagotavljanja kakovosti voda, tako v sistemih oskrbe z vodo, čiščenja ter odvajanja odpadne vode kot tudi zaščite vodnih območij v naravi. Na simpoziju veliko pozornosti posvečajo tudi širšim vidikom upravljanja voda in družbenemu odnosu do vode.