Skoči do osrednje vsebine

Slovenija predstavlja mladim Američanom slovensko znanje o zelenem prehodu

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve med 28. majem in 1. junijem 2024 v okviru pilotnega programa izmenjav med EU in ZDA (angleško EU-US Emerging Leaders Visitors Program), ki poteka pod okriljem Evropske komisije, gosti skupino desetih mladih ameriških vplivnih in vidnih posameznikov iz politike, gospodarstva, mislišč ter nevladnih organizacij.
direktorica Norčič Štamcar med nagovorom

Generalna in politična direktorica Direktorata za politične zadeve Mateja Norčič Štamcar | Avtor: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

1 / 2

Glavni namen programa je krepitev transatlantskega partnerstva med EU in ZDA. Spodbujanje in krepitev odnosov z ZDA sta med ključnimi prioritetami Slovenije, eni izmed desetih izbranih držav EU, ki izvajajo ta program. Zaradi zavedanja pomena blaženja podnebnih sprememb in naših prizadevanj za zeleni prehod se je Slovenija odločila tematiko dogodka posvetiti uvajanju zelenih tehnologij. Tekom programa bodo predstavljene slovenske dobre prakse s tega področja.

Ameriški obiskovalci so si prvi dan svojega obiska ogledali Bled in se seznanili z Blejskim strateškim forumom. Drugi dan obiska so preživeli v Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve, kjer so jim bile predstavljene prednostne zunanjepolitične usmeritve ministrstva na področju znanstvene, vodne in podnebne diplomacije, krožnega gospodarstva, digitalizacije in umetne inteligence. Z inovativnimi rešitvami za zeleni prehod so se predstavila tudi nekatera slovenska podjetja.

V ministrstvu je zbrane nagovorila tudi generalna direktorica Direktorata za politične zadeve Mateja Norčič Štamcar. V svojem nagovoru je poudarila, da sta Slovenija in ZDA zaveznici, ki delita iste vrednote in načela. Tesno sodelovanje med državama je vidno v Varnostnem svetu Združenih narodov, dodatno pa je bilo potrjeno na četrtem strateškem dialogu med državama, ki smo ga aprila 2024 gostili v Ljubljani. Napredek sodelovanja med državama je viden na številnih področjih, zlasti na področju gospodarstva, znanosti, tehnologije, kibernetske varnosti, obrambe in energetike. Program predstavlja edinstveno priložnost za dodatno krepitev prijateljskih odnosov.

V preostanku programa udeležence čaka obisk Primorske regije, kjer bodo obiskali podjetje Pipistrel in poslušali predstavitev Regionalne agencije Ajdovščina, obiskali bodo Tehnološki park Ljubljana, Državni zbor Republike Slovenije in si ogledali urbani čebelnjak.