Skoči do osrednje vsebine

Strožja zakonodaja za preprečitev nasilja na športnih prireditvah

V Ministrstvu za notranje zadeve smo organizirali strokovni posvet o nasilju na športnih prireditvah. To je eno prednostnih področij, še zlasti po nedavnih dogodkih na nogometnih tekmah, na katerih je prišlo do nasilja. Pripravljamo novelo Zakona o nalogah in pooblastilih policije, ki bo predstavljala normativni okvir za učinkovitejšo obravnavo nasilja na športnih prireditvah.

Na strokovnem posvetu o nasilju na športnih prireditvah so sodelovali strokovnjaki z več ministrstev in policije ter Olimpijskega komiteja Slovenije, Nogometne zveze Slovenije in Fakultete za varnostne vede Univerze v Mariboru. Udeležence je uvodoma nagovoril minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar. Kot je povedal, je »v veliko primerih policija prva seznanjena z nasilnim dogajanjem na športni prireditvi. Vendar pa policija ni edini organ, ki se ukvarja s preprečevanjem in zatiranjem kriminalitete na tem področju. Zelo pomembno je medinstitucionalno sodelovanje različnih državnih organov in nevladnih organizacij ter drugih pomembnih deležnikov družbe, za kar je dokaz današnji strokovni posvet.«

Strokovni posvet o nasilju na športnih prireditvah je vodil vršilec dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za policijo in druge varnostne naloge dr. Darijo Levačić, ki je po koncu posveta dal tudi izjavo za javnost.

»Udeleženci posveta smo se strinjali, da je obravnava nasilja na športnih prireditvah naša skupna in prednostna naloga, rešitve za njegovo odpravo pa so tako preventivnega in ozaveščevalnega kot tudi kaznovalnega značaja. Naš skupni cilj je doseči ničelno toleranco do nasilja na športnih prireditvah,« je dejal dr. Levačić. Povedal je, da k nasilju na športnih prireditvah vodijo dejanja, s katerimi želijo posamezniki in navijači pridobiti pozornost sovrstnikov in se tako povzpeti višje na lestvici v navijaški skupini ali pa se preprosto odzovejo na nasprotno navijaško skupino. »Mladi so tu posebej ranljiva skupina,« je dejal dr. Levačić.

Novela Zakona o nalogah in pooblastilih policije, s katero širimo pristojnosti policije na področju nasilja na športnih prireditvah, je trenutno v notranjem in strokovnem usklajevanju in bo predvidoma sprejeta konec leta. Med rešitvami predlagamo zlasti naslednje:

  • prepoved udeležbe na športnih prireditvah podaljšujemo z dosedanjih dveh let na deset let - ta prepoved bo po novem zajemala tudi prepoved približevanja športnemu objektu, 
  • zvišujemo globo za kršitev ukrepa prepovedi udeležbe na športnih prireditvah, in sicer z dosedanjega minimuma 300 evrov na 800 evrov in dosedanjega maksimuma 800 evrov na 5000 evrov,
  • zalotenost pri storitvi prekrška širimo na prekrške iz zakona, ki ureja eksplozive in pirotehnična sredstva.

»Pripravljamo tudi spremembe Zakona o varstvu javnega reda in miru, Ministrstvu za pravosodje pa smo že poslali predlog glede ustrezne ureditve kazenske zakonodaje, ki se nanaša na huliganstvo na nogometnih tekmah,« je povedal vršilec dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za policijo in druge varnostne naloge.

Po februarskem incidentu na nogometni tekmi v Murski Soboti se z nasiljem na športnih prireditvah ukvarja tudi Delovna skupina vlade za preučitev stanja učinkovitosti obravnave primerov vseh vrst nasilja. Skupino vodi državna sekretarka Helga Dobrin.