Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Čalušić na terenskem obisku Posavske regije

Danes se je ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Mateja Čalušić, mudila v Posavju, kjer je obiskala biodinamično kmetijo Černelič in podjetje Evrosad, si ogledala namakalne sisteme Kalce-Naklo I. in II. faze ter se sestala s predstavniki Občine Krško.

Namen obiska je bil pridobiti vpogled v aktualne izzive in dosežke v kmetijskem sektorju regije ter podpreti lokalne pobude za trajnostni razvoj.

Skupina ljudi v rumenih majicah zbranih za skupinsko fotografiranje.

Ministrica Čalušić je obiskala biodinamično kmetijo Černelič, kjer se je srečala s približno 60 kmetijskimi svetovalci Dolenjske regije. | Avtor: MKGP

Ministrica Čalušić je obiskala biodinamično kmetijo Černelič, kjer se je srečala s približno 60 kmetijskimi svetovalci Dolenjske regije. Kmetija že od leta 2003 kmetuje na ekološki način in nosi prestižni Demeter certifikat. Poleg tega je prejemnica mednarodne nagrade za upravljanje z zemljišči in tlemi, ki je bila podeljena zaradi izjemnega prispevka k varovanju tal in okolja. Uporaba zdravih in odpornih rastlin ter kolobarjenje s kompostiranjem sta ključna elementa njihovega trajnostnega kmetovanja.

Sledil je sestanek s predstavniki Občine Krško na kmetiji Jarkovič. Pogovor je bil osredotočen na izzive in priložnosti za razvoj kmetijstva v občini, zlasti v luči pomembnih projektov, ki jih občina izvaja. Ministrica Čalušić je z lokalnimi predstavniki razpravljala o načinih za izboljšanje kmetijskih praks in podpore kmetom v regiji.

V nadaljevanju obiska si je ministrica ogledala namakalne sisteme Kalce-Naklo I. faza in Kalce-Naklo II. faza. Ogled je omogočil vpogled v učinkovitost in pomembnost namakalnih sistemov za izboljšanje kmetijske proizvodnje in prilagajanje podnebnim spremembam. Namakalni sistem Kalce-Naklo, sestavljen iz dveh faz, pokriva skupno 265 ha, večinoma za pridelavo hrane v rastlinjakih. Druga faza sistema je bila podprta s sredstvi Programa razvoja podeželja.

Obisk se je zaključil s srečanjem v podjetju Evrosad, d.o.o., vodilnem slovenskem pridelovalcu sadja visoke kakovosti. Evrosad ima skupaj pod namakalnimi sistemi okoli 130 ha kmetijskih zemljišč, večino teh sistemov je bilo podprtih s sredstvi Programa razvoja podeželja. Podjetje je izvozno usmerjeno in prodaja slovensko sadje v številne države EU in širše. V letu 2022 je Evrosad imel 267 ha površin, od tega 210 ha sadjarskih in 2,7 ha jagod, pri čemer je bilo 188 ha pokritih s protitočnimi mrežami, 132 ha pa opremljenih z namakalnimi sistemi.