Skoči do osrednje vsebine

Na polovici mandata: V iskanju ravnotežja med socialno državo in razvojnim prebojem

Predsednik vlade dr. Robert Golob, ministra ter podpredsednika vlade Asta Vrečko in Matjaž Han so predstavili dosežke polovice mandata aktualne vlade. Vsi trije ob tem odobravajo tudi današnjo vladno odločitev o priznanju Palestine.
Asta Vrečko , Robert Golob in Matjaž Han stojijo za govornico, v ozadju so zastave.

Predsednik vlade Robert Golob, ministra ter podpredsednika vlade Asta Vrečko in Matjaž Han so predstavili dosežke polovice mandata aktualne vlade. | Avtor: Daniel Novakovič, STA

1 / 2

Vlada dr. Roberta Goloba se je ob nastopu spoprijela z energetsko krizo, vojno v Ukrajini in – kmalu zatem – še katastrofalnimi poplavami. Kljub temu je aktualni ekipi po besedah predsednika vlade s trdim delom in predanostjo uspelo obrniti trende in dosegla je, da je gospodarska rast v Sloveniji med najvišjimi v EU, da je inflacija padla z deset na tri odstotke, kar najnižja pa je tudi brezposelnost. Poudaril je še rekordne dobičke, ki jih v tem obdobju kljub težkim razmeram beležijo v gospodarstvu, hkrati pa je vlada poskrbela za najvišji dvig pokojnin in minimalne plače.

Predsednik vlade dr. Robert Golob: Jasno in enkrat za vselej ločujemo zasebno in javno zdravstvo.

Kot do zdaj bomo tudi v prihodnje iskali ravnotežje med socialno državo in razvojnim prebojem gospodarstva, je dejal dr. Golob ter poudaril, da bo vrsta sprejetih ukrepov prave rezultate dala šele v naslednjem mandatu. Tako je ta vlada načrtno izrazito povečala sredstva za raziskave in razvoj (s 300 milijonov evrov v 2022 na več kot 500 v naslednjem letu), saj je to edini način, da lahko gradimo razvoj na družbi znanja. »Hkrati smo poskrbeli za rekordni dvig pokojnin in minimalne plače, ker vemo, da moramo omogočiti dostojno življenje vsem, ne le nekaterim izbranim,« je bil jasen premier.

Predsednik vlade je povedal, da vlada resno izpolnjuje pred volitvami dane zaveze in pripravlja obljubljene reforme – tako pokojninsko in davčno kot tudi zdravstveno. Na današnji seji je bil tako obravnavan prvi paket davčnih sprememb, ki je usmerjen v povečanje produktivnosti in konkurenčnosti slovenskega gospodarstva, razpravljali pa so tudi o spremembah na področju zdravstva, s katerimi bo v slovenskem zdravstvenem sistemu narejena jasna ločnica med javnim in zasebnim zdravstvom.

Minister Han: Podpora gospodarstvu, turizmu in športu v krizi in za prihodnost

Minister Han je v povzetku dosežkov minulih dveh let poudaril socialni dialog, pomoč gospodarstvu v krizah in neurjih, podporo nadaljnjemu razvoju, dvigu konkurenčnosti in dodane vrednosti slovenskega gospodarstva ter utrjevanje položaja Slovenije na zemljevidu držav, privlačnih za tuje naložbe.

Minister je poudaril, da je bila v preteklih dveh letih v času različnih kriz in uničujočih avgustovskih poplav prednostna naloga čim hitrejša in učinkovita pomoč v poplavah in med energetsko krizo prizadetemu delu gospodarstva. S finančno podporo več kot 1200 razvojnim projektom je vlada pripomogla k razvoju, dvigu konkurenčnosti in dodane vrednosti slovenskega gospodarstva, zelo aktivna pa je bila tudi gospodarska diplomacija v prizadevanjih za internacionalizacijo slovenskega gospodarstva.

Podrobneje o dosežkih na področju gospodarstva, turizma in športa

Ministrica Asta Vrečko: Kulturi znova dajemo veljavo

Koordinatorica levice in ministrica za kulturo Asta Vrečko je med dosežki prve polovice mandata poudarila novelo zakona o delovnih razmerjih, povedala pa je tudi, da je ravno danes vlada sprejela strategijo za odpravo prekarnosti, s katero naj bi izboljšali položaj mladih na trgu dela. V minulih dveh letih je vlada prenovila tudi zakon o dolgotrajni oskrbi in tako temu zelo pomembnemu področju zagotovila sistemski vir financiranja. Poudarila je, da so v tem mandatu končno poskrbeli tudi za premik na področju stanovanjske politike, in zagotovila, da bo do leta 2030 zgrajenih 20 tisoč novih stanovanj. Ministrica Vrečko se je dotaknila tudi področja kulture, ki je bilo desetletja sistemsko popolnoma zanemarjeno, ta vlada pa mu po njenih besedah vrača pravo veljavo. Omenila je predvsem spremembe na področju medijske zakonodaje, spremembe zakona o slovenskem jeziku ter številne naložbe na področju kulturne dediščine in kulturnih ustanov.

Kulturi je vlada po ministričini oceni uspela povrniti mesto, ki ji pripada. Vrečko je glede tega omenila nov zakon o medijih in prenovo ljubljanske Drame, ki da je najpomembnejša naložba v javno kulturno infrastrukturo v samostojni Sloveniji.