Skoči do osrednje vsebine

Posvet o prihodnosti elektronskih komunikacij ter o evropskih rešitvah digitalne infrastrukture

Ministrstvo za digitalno preobrazbo je v prostorih vlade pripravilo posvet o Beli knjigi Evropske komisije z naslovom, Kako obvladati potrebe evropske digitalne infrastrukture.

Posvet je del obsežnih posvetovanj držav članic, civilne družbe, industrije in akademske sfere, s katerimi Evropska komisija želi zbrati čim več mnenj o scenarijih iz Bele knjige oziroma o predstavljenih možnih rešitvah tehnoloških in regulativnih izzivov na področju digitalne infrastrukture. 

Hkrati je posvet tudi priložnost za sodelovanje in za prispevke k prihodnjim predlogom Komisije. Na podlagi zbranih mnenj, pripomb, predlogov bo Slovenija izoblikovala stališče in ga posredovala Evropski komisiji do konca junija 2024. 

Zbrane je uvodoma pozdravila ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh, posvet je vodila in usmerjala Mojca Jarc, vodja sektorja za elektronske komunikacije pri Ministrstvo za digitalno preobrazbo (MDP).  

Bela knjiga Evropske komisije vključuje sredstva politike za zagotavljanje varne in prožne digitalne infrastrukture in možne načine oblikovanja prihodnjega regulativnega okvira, tehnoloških rešitev in tudi finančnih virov, od poskusa vzpostavitve enotnega trga za elektronska komunikacijska omrežja in storitve ter poenotenja regulative do integriranega upravljanja radijskega spektra, ustvarjanja »omrežja 3C« (Connected Collaborative Computing – ekosistem, ki zajema polprevodnike, računalniško zmogljivost v vseh vrstah robnih in oblačnih okolij, radijske tehnologije, povezljivostne infrastrukture, upravljanje podatkov in aplikacije), gigabitne povezljivosti in omrežja 5G, pokritosti in dostopnosti, raznih koristi za uporabnike, ukinitve bakra in prehoda na optična omrežja, zagotavljanja varnosti in odpornosti. 

Marko Mišmaš, direktor Agencije za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije (AKOS) je predstavil precizno izdelano mnenje in dopolnila Bele knjige s strani AKOS-a. Na kratko: v prizadevanjih po oblikovanju enotnega evropskega trga za elektronska komunikacijska omrežja in storitve agencija zaznava določeno stopnjo centralizacije, ki je po njenem neupravičena in nepremišljena, saj se nacionalni trgi v Evropi bistveno razlikujejo in skupaj tvorijo celoto, jasno razporejene regulativne naloge na evropski in na nacionalni ravni pa zagotavljajo konkurenčnost, razvoj in inovacije ter se dopolnjujejo, ne izključujejo; ukrepe, ki krepijo varovanje okolja v smeri trajnostnega razvoja, pa agencija pozdravlja. 

Udeleženci posveta lahko pripombe, predloge, mnenja in dopolnila oddajo še na tej povezavi vse do 13. junija.