Skoči do osrednje vsebine

Slovenski veterinarski inšpektorji Hrvatom predstavili delo mobilne enote

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je na dvodnevnem študijskem obisku gostila veterinarske inšpektorje hrvaškega Državnega inšpektorata. Med obiskom so se seznanili z delom slovenske mobilne enote uradnih veterinarjev ter izmenjali izkušnje in dobre prakse.
Inpšektoriji stojijo pred kamionom na parkirišču in pregledujejo papirje
1 / 3

Mobilna enota je del Sektorja za veterinarski nadzor Inšpekcije UVHVVR, med njenimi glavnimi nalogami pa je nadzor prevoza živih živali na celotnem območju Slovenije. Do sestanka je prišlo na pobudo hrvaškega Državnega inšpektorata, saj so delo slovenske mobilne enote prepoznali kot primer dobre prakse.

Prvi dan obiska so predstavniki Inšpekcije UVHVVR in mobilne enote hrvaškima kolegoma predstavili slovenski sistem uradnih nadzorov, zakonodajo o zaščiti živali med prevozom ter metodo in postopek ustavljanja vozil, ki prevažajo živali. Spregovorili so tudi o oceni tveganja in načrtovanju dela mobilne enote.

V sredo sta si hrvaška inšpektorja v Lendavi najprej ogledala sedež mobilne enote ter opremo vozil, ki jih inšpektorji uporabljajo za nadzor, nato pa sta se slovenskim kolegom kot opazovalca pridružila pri izvajanju nadzora nad prevozom živali na terenu.

Mobilna enota UVHVVR deluje od leta 2006, v njej pa so trije uradni veterinarji, ki izvajajo nadzor prevoza živih živali na različnih lokacijah po vsej Sloveniji – na cestnih počivališčih, v Luki Koper, bližini klavnic ter nekdanjih mejnih prehodov. Izvajajo tudi ciljno usmerjen nadzor nad prevozom jagenjčkov ob večjih praznikih ter prašičev ob sezonskih premikih. Pri nadzoru prevoza živali preverjajo ustreznost dokumentacije, primernost živali za prevoz, prostor in višino prostora, v katerem se prevažajo, spoštovanje pravil o napajanju, hranjenju in počitku, identifikacijo živali ter ustreznost prevoznega sredstva.

Na leto opravijo 250 do 300 nadzorov. V letu 2023 so opravili 288 nadzorov in ugotovili 214 nepravilnosti pri 74 pošiljkah živali.