Skoči do osrednje vsebine

V Kranju tradicionalni Bogatajevi dnevi zaščite in reševanja

V središču Kranja se je s slovesnostjo v prostorih mestne občine in preletom dveh novih amfibijskih letal za gašenje začela že deveta bienalna prireditev Bogatajevi dnevi zaščite in reševanja, na kateri se celovito predstavljajo sile za zaščito, reševanje in pomoč ter sistem varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Prireditev, na katero je vstop brezplačen, bo trajala do vključno 1. junija.

Minister za obrambo Marjan Šarec se je v slavnostnem nagovoru ob odprtju Bogatajevih dni zaščite in reševanja zahvalil županu Mestne občine Kranj, ki tokrat gosti dogodek. Gre za občino, ki se zaveda pomena zaščite, reševanja in pomoči, pa tudi za občino, v kateri je živel dolgoletni republiški poveljnik Civilne zaščite in eden ustanovnih očetov sodobnega sistema zaščite in reševanja, ki ga imamo v Sloveniji po letu 1991 – Miran Bogataj, po katerem se prireditev tudi imenuje. Obrambni minister je v nagovoru poudaril, da sistem zaščite, reševanja in pomoči ne prenese eksperimentiranj, zahteva pa njegovo nenehno in sistematično strokovno posodabljanje, da bi bil ob nesrečah učinkovit.

Sistem z vsemi službami, ki so vanj vključene, po oceni obrambnega ministra že dolgo odlično deluje, kar se je izkazalo tako ob našem največjem požaru na Krasu leta 2022, kot ob lanskih silovitih poplavah po Sloveniji. Posebna zahvala, da se požar ni razširil na naselja in za številna rešena življenja v prvih urah po poplavah, gre usposobljenosti in profesionalnosti ter predanosti in požrtvovalnosti, vseh, ki so na intervencijah sodelovali. Dokazujejo, da je sistem deloval povezano, odlično in da je nalogo v celoti opravil.

Med ljudmi imajo tudi po zadnji javnomnenjski raziskavi visok ugled gasilci, Civilna zaščita in Slovenska vojska, ki tvorijo Ministrstvo za obrambo, obenem pa odlično sodelujejo tudi z Ministrstvom za notranje zadeve in Policijo. »Kadar je hudo, stopimo skupaj in rešujemo življenja, premoženje in tudi pomirjamo prebivalstvo ter mu pomagamo, da bi kar najhitreje zaživelo normalno. Takšno sodelovanje se mora nadaljevati in prepričan sem, da bo tako,« je povedal minister Šarec. Izpostavil je tudi, da so Bogatajevi dnevi čudovita priložnost za izmenjavo strokovnega znanja in izkušenj, utrjevanje poznanstev med pripadniki različnih reševalnih enot, pa tudi za ogled najsodobnejše opreme s področja zaščite in reševanja.

Prireditev Bogatajevi dnevi zaščite in reševanja so letos slovesno odprli s preletom dveh novih amfibijskih letal za gašenje, ki sta tako simbolično stopili v operativno uporabo in sta ob podpori gasilcev, Slovenske vojske in Policije pripravljeni za gašenje iz zraka. Nove opreme so se ob odprtju prireditve razveselili tudi gorski reševalci, saj so zaradi lanskoletnih poplav, v katerih so bili marsikje uničeni njihovi prostori, vozila in oprema, poleg načrtovanih treh prejeli štiri dodatna intervencijska vozila. Vrsta nalog gorskih reševalcev in njihov obseg so se v zadnjih desetletjih močno spremenili in povečali, je dejal predsednik Gorske reševalne zveze Slovenije dr. Gregor Dolinar in se ob tem zahvalil ministrstvu in upravi za razumevanje in podporo.

Uprava za zaščito in reševanje in Ministrstvo za obrambo v sodelovanju z Mestno občino Kranj letošnjo prireditev organizirata s ciljem, da med prebivalci Gorenjske in drugih delov Slovenije povečamo zavedanje o pomenu osebne in skupne varnosti. Na prireditvi se tako predstavlja celoten sistem varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami ter sile za zaščito, reševanje in pomoč oziroma približno 250 pripadnikov različnih služb, enot in organizacij dnevno. Prav tako je predstavljeno, kako država, Evropska unija in Nato ukrepajo ob naravnih in drugih nesrečah, najsodobnejšo opremo pa tokrat razstavlja 66 domačih in 13 tujih razstavljavcev.

Kranj se je z današnjim dnem spremenil v središče dinamičnih in statičnih predstavitev, ki potekajo na Slovenskem trgu, Stari Savi, Poštarski ulici in v Vojašnici Petra Petriča. Obiskovalci se lahko iz prve roke seznanijo z delom Civilne zaščite, različnih reševalnih enot in služb, društev, organizacij, Slovenske vojske in Policije. V petek popoldne bo na kokrškem mostu in v kanjonu reke Kokre skupni dinamični prikaz reševalnih aktivnosti. V okviru statičnih predstavitev pa se poleg slovenskih sil za zaščito, reševanje in pomoč predstavlja tudi nekaj tujih ter komercialni ponudniki najsodobnejše opreme reševanja in zaščite. V prostorih Mestne občine Kranj in Mestne knjižnice Kranj je več strokovnih posvetov in okroglih miz. Za najmlajše pa je v prostorih občine lutkovna predstava Pikec Ježek in gasilko Jež.

Tradicionalno v okviru Bogatajevih dni zaščite in reševanja poteka več posebnih dogodkov, in sicer mednarodno gasilsko tekmovanje, Regijsko preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa ter Tek 112, ki bo združil pripadnike različnih sil za zaščito, reševanje in pomoč, policiste in vojake.

Celotna prireditev, na katero je vstop brezplačen, tako tudi letos ponuja številne priložnosti občanom, ki želijo izboljšati svojo pripravljenost na naravne in druge nesreče, za izmenjavo izkušenj in znanj  strokovnjakov ter pripadnikov reševalnih sestavov, pa tudi za krepitev vezi med pripadniki različnih reševalnih enot.