Skoči do osrednje vsebine

Danes izdan prvi paket odločb za škodo po avgustovskih poplavah v primarni kmetijski proizvodnji

Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja bo danes izdala odločbe iz prvega paketa na podlagi Programa odprave posledic škode v gospodarstvu, ki se nanaša na škodo v primarni kmetijski proizvodnji, zaradi poplav in zemeljskih plazov 4. avgusta 2023. Gre za prvega od dveh paketov odločb.
Pogled na traktor zakopan v blato.

Škoda v primarni kmetijski proizvodnji. | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Avgustovske poplave so močno prizadele tudi kmetijska gospodarstva. Škodo, ki je nastala v primarni kmetijski proizvodnji ureja Program, ki je bil izdelan na podlagi Zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023, Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč in na podlagi Končne ocene neposredne škode na stvareh zaradi posledic močnega neurja z več dnevnim obilnim deževjem s poplavami in plazovi 4. avgusta lani. Program odprave škode v primarni kmetijski proizvodnji je Vlada Republike Slovenije sprejela 15. februarja letos. Končna ocena škode v primarni kmetijski proizvodnja znaša nekaj manj kot 4,2 milijona evrov. Po Programu se upravičencem dodeli pomoč največ v višini 45 odstotkov oziroma največ v višini 60 odstotkov ugotovljene upravičene škode.

Iz prvega paketa bo izdanih 98 odločb v višini 261.248,83 evra za izplačilo finančnih sredstev, upravičencem, ki izpolnjujejo pogoje iz Programa:

  • je nosilec kmetijskega gospodarstva v skladu z Zakonom, ki ureja kmetijstvo in je utrpel škodo na sredstvih v primarni kmetijski proizvodnji, ki je nastala zaradi posledic poplav in zemeljskih plazov 4. avgusta 2023,
  • je oddal Obrazec 7, Popis škode v primarni kmetijski proizvodnji zaradi poplav in plazov na širšem območju Republike Slovenije, v avgustu 2023, oziroma Obrazec 6, kot to določa 71. člen ZIUOPZP,
  • je bil na dan prevzema digitalnih podatkov, iz 4.8.2. točke programa, s strani Agencije vpisana v Register kmetijskih gospodarstev v skladu z zakonom, ki ureja kmetijstvo,
  • za nakazilo dodeljenih sredstev ima odprt transakcijski račun v skladu z zakonom, ki ureja kmetijstvo
  • ter ostale pogoje iz Programa.

Sredstva bodo upravičencem nakazana na njihov transakcijski račun v prvi polovici junija 2024. Izdaja odločb iz drugega paketa je predvidena v drugi polovici junija 2024.

Upravičen strošek za katerega se namenijo finančna sredstva v okviru državne pomoči je materialna škoda na sredstvih, ki se izračuna na podlagi stroškov popravila ali ekonomske vrednosti prizadetega sredstva neposredno pred nesrečo: 

  • premičninah (strojih, priključkih in opremi)
  • živalih (pitovnih živali, plemenskih živalih, čebeljih družinah)
  • zalogah (na primer: na krmilih, repromaterialu, repromaterialu za pakiranje kmetijskih proizvodih, repromaterialu za sajenje, embalaži za pakiranje proizvodov, gorivu in mazivu ter sadilnem materialu), pri čemer škode ni mogoče uveljavljati za tisti del zalog, ki jih je bilo mogoče brezplačno pridobiti v okviru solidarnostne pomoči (na primer za podarjene bale sena).