Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 30. maja 2024.

Neurje

Zaradi neurja z obilnimi padavinami, ki je v večernih urah zajelo južni del Primorske, je bilo zabeleženih 43 dogodkov na območjih Regijskih centrov Koper, Slovenj Gradec in Postojna. Na območju Regijskega centra Koper je meteorna voda poplavljala bivalne, poslovne, kletne in garažne prostore objektov ter zalivala podhode. Zaradi razmočenega terena so se sprožili tudi trije zemeljski plazovi. Naraščanje hudourniških vodotokov pa je ogrožalo objekte in poplavljalo cestišča, tako je v naselju Bošamarin, občina Koper, narasli vodotok zrušil most. V naselju Krkavče pa je meteorna voda zrušila ob stanovanjskem objektu oporni zid. Zaradi neurja so posredovali gasilci iz trinajst gasilskih enot, ki so prečrpavali meteorno vodo, s protipoplavnimi vrečami zaščitili ogrožene objekte, čistili prepuste in s folijo prekrili plazišča. Na območju Regijskega centra Postojna je veter podrl več dreves, v Slovenj Gradcu pa je zaradi deževja meteorna voda zalila skozi jašek prostore stanovanjskega objekta.

Nesreče v cestnem prometu: 10

 

Požari v objektih: 1

 

Požari v naravi oziroma na prostem: 2

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih: 1

 

Nesreče z nevarnimi snovmi: 1

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev: 1

 

Tehnična in druga pomoč: 10

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Agencija RS za okolje je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdala posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

V petek bo povečini oblačno s pogostimi padavinami, deloma nevihtami, ki bodo v noči na soboto postopno ponehale. Predvidoma bo padlo še od 30 do 70 mm padavin.

V soboto in nedeljo bo deloma sončno z možnostjo kakšne kratkotrajne plohe.

Meteorološko stanje in napoved - Opozorilo

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Po podatkih oddelka za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, bodo v petek do večera pogoste padavine z nevihtami, možni bodo močnejši nalivi. Ob tem bodo močneje narasli hudourniški vodotoki.

Hidrološko stanje in napoved - Opozorilo

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

Po podatkih oddelka za hidrološko prognozo, Agencije RS za okolje, bo v petek čez dan ob nevihtah z nalivi možno hitro naraščanje in razlivanje hudourniških vodotokov in manjših rek ter zastajanje padavinske vode v več delih države. Posamezni vodotoki lahko tudi poplavijo. Večja verjetnost za ta pojav bo ob vodotokih na Primorskem, v Zasavju in na območju Pohorja.

V severovzhodni Sloveniji je namočenost tal že velika, kar bo povečalo površinski odtok.