Skoči do osrednje vsebine

Državna sekretarka Sanja Štiglic opravila politične konzultacije z Mongolijo

Državna sekretarka Sanja Štiglic je v Ulan Batorju opravila politične konzultacije z Ankhbayarjem Nyamdorjem, državnim sekretarjem na ministrstvu za zunanje zadeve Mongolije. S sogovornikom sta se strinjala, da v dialogu med državama obstaja dobra dinamika, ki jo velja nadgraditi tudi z izvedbo medsebojnih obiskov na visoki politični ravni.

Potrdila sta interes za poglobitev odnosov, posebej na gospodarskem področju ter na področjih turizma in izobraževanja. Konzultacije so bile namenjene tudi izmenjavi o možnostih okrepljenega sodelovanja obeh držav na multilateralnem področju ter pri tematskih prioritetah, ki jih delita obe državi, med drugim na področjih enakosti spolov in opolnomočenja žensk, zavezanosti multilateralizmu in mednarodnemu pravu ter varovanja okolja, prilagajanju na podnebne spremembe ter vodne diplomacije.

Državno sekretarko Štiglic je med obiskom Ulan Batorja vljudnostno sprejela ministrica za zunanje zadeve Mongolije Batmunkh Battsetseg. Državna sekretarka je pogovore opravila še z ministrom za digitalni razvoj in komunikacijo Mongolije Uchralom Nyam-Osorom, s katerim sta potrdila pripravljenost za izmenjavo izkušenj med Slovenijo in Mongolijo na področjih digitalnega razvoja, umetne inteligence in kibernetske varnosti.

Državna sekretarka se je v Mongoliji sestala tudi s predsednikom Nacionalne zbornice za trgovino in industrijo Dashtserenom Enkhtuvshinom. S sogovornikom sta potrdila interes za poglobitev gospodarskega sodelovanja med državama ter se strinjala, da bi k temu prispevali medsebojni obiski gospodarskih delegacij. Državna sekretarka Štiglic je v Ulan Batorju obiskala častni konzulat Republike Slovenije, ki ga vodi dr. Bolormaa Batbayar, in se ob tej priložnosti častni konzulki zahvalila za njena prizadevanja za poglobitev sodelovanja med državama ter za promocijo Slovenije v Mongoliji.