Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Čalušić na terenskem obisku v Slovenski Istri

Mateja Čalušić, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je danes uspešno zaključila svoj terenski obisk v Slovenski Istri. Najprej se je srečala z oljarji s katerimi je razpravlja o izzivih in priložnostih v oljkarstvu, nato se je udeležila slavnostne otvoritve prvega nacionalnega nasada avtohtonih sort oljk.

Na sestanku z oljarji se je ministrica Čalušić seznanila s težavo prekratkega časa za deponiranje oljčnih tropin, ki jih oljarji uporabljajo kot gnojilo v svojih oljčnikih. Ministrica se je zavezala, da bo pregledala Uredbo o uporabi oljčnih tropin in rastlinske vode za gnojenje ter preučila možnosti za izboljšanje določil, ki bodo upoštevala omenjene okoliščine. Po koncu sestanka je izrazila zadovoljstvo nad konstruktivnimi razpravami in sodelovanjem s predstavniki oljkarjev ter izpostavila pomembnost nadaljnjega sodelovanja pri izvajanju ukrepov za razvoj kmetijstva v Slovenski Istri.

Nadaljevali so s slavnostno otvoritvijo prvega nacionalnega nasada avtohtonih sort oljk, kjer je ministrica v svojem nagovoru poudarila pomen ohranjanja in razvoja oljčnih nasadov ter spodbujanja avtohtonih sort oljk, ki predstavljajo pomemben del naravne in kulturne dediščine regije. Zaključila je z anekdoto o oljkah, ki poudarja, da je poslanstvo oljke pomembno za človeštvo. Sledila je še zasaditev oljke, ki simbolizira korak k ohranjanju bogate oljčne tradicije v Sloveniji.

Zaključni del obiska je potekal na Kmetijski zadrugi Agraria Koper, kjer je razprava tekla o izzivih, s katerimi se soočajo kmetje v regiji, ter o potrebah po izboljšanju podpore kmetijski dejavnosti. Skupaj so iskali rešitve za učinkovito izvajanje kmetijskih politik ter za trajnostni razvoj kmetijstva v Slovenski Istri.