Skoči do osrednje vsebine

Pregled dezinformacij: Kremelj, ki vpije »Zahod!«

Kremeljski mešetarji z dezinformacijami se že dolgo trudijo ustvariti vtis, da naj bi Rusijo oblegale zlonamerne zunanje sile, običajno anglosaškega izvora.

To je rdeča nit, ki se vije skozi dezinformacije Kremlja o ruski vojni proti Ukrajini. In podobno, kot se giblje nihalo, se z naraščanjem podpore Ukrajini veča tudi glasnost privržencev Kremlja, ki Zahod obtožujejo protiruske agresije in demonstrativno rišejo brezsmiselne črte v pesek na podlagi slabo prikritih groženj jedrskega holokavsta.

Tudi ta teden ni bil izjema, saj je Kremelj izstrelil novo salvo laži in obtožb o vojaških enotah Zahoda v Ukrajini, bruhal lažne zastraševalne trditve o »vmešavanju Zahoda« v Gruziji in se pritoževal, da EU namerava koristno uporabiti zamrznjena sredstva ruskih oligarhov.

Sovražnik pred vrati

Odkar je francoski predsednik Emmanuel Macron javno omenil možnost odpošiljanja vojaških enot v Ukrajino, prokremeljski ekosistem zavajajočih informacij vrši na to temo. Predvsem se zdi, da komentatorji želijo potrditi dolgoletno zavajajočo prokremeljsko zgodbo o tem, da Zahod Ukrajino izkorišča za posredno vojno proti Rusiji.

Medtem ko je razprava na Zahodu za zdaj le teoretična, je za prokremeljske kanale sovražnik že pred vrati. Nekateri kanali trdijo, da so francoske enote že na bojnih črtah v Ukrajini, drugi, da se Nato dejavno pripravlja, da bo začel vojno proti Rusiji, tretji pa celo trdijo, da je Rusija že uničila tajna zahodna oporišča v Ukrajini.

Dosledno nedosleden

Kremelj ima pri svojih dezinformacijah vedno rad, da je volk sit in koza cela. Zato so kremeljski pralci dezinformacij takoj, ko so zahodni voditelji začeli oznanjati, da bi bilo treba dopustiti ukrajinske napade v Rusiji, preklopili z obsojanja »posredne vojne Zahoda« na obtoževanje Ukrajine, da poskuša izzvati neposredni spopad med Natom in Rusijo. V kremeljskih opisih odnosa med Ukrajino in Zahodom tako enkrat drži vajeti ena stran in drugič druga. Kar pač tisti trenutek ustreza prokremeljskim dezinformacijskim potrebam.

»Druga fronta« v Gruziji

To prokremeljsko projiciranje in obtoževanje Zahoda agresije in bojevitosti se zdaj odvijata tudi v Gruziji. Zdaj, ko je gruzijski parlament poteptal voljo svojega ljudstva in predsedničin veto ter sprejel zloglasni »zakon o preglednosti«, številni privrženci Kremlja v Gruziji dejavno branijo to nazadnjaško dejanje z razširjanjem prokremeljske dezinformacijske zgodbe, da hoče Zahod Gruzijo izrabiti za odprtje »druge fronte« proti Rusiji .

Obtožbe o domnevnem vmešavanju Zahoda ter njegovih pretkanih vojnohujskaških načrtih, da Gruzijo izrabi za boj proti Rusiji, so ta sporni zakon spremljale od njegovega nastanka leta 2023. Ti načrti so morda blodnje paranoičnih ljudi, ki verjamejo v teorije zarote, vendar jih prokremeljski posredniki dezinformacij razširjajo, da bi diskreditirali in onemogočili civilno družbo v Gruziji, ki je bila doslej branik države na njeni poti v EU.

Za povrhu so nekateri prokremeljski kanali celo odkrito veseli ter pozdravljajo rusko imperialno doktrino »vplivnih območij« in slavijo sprejem »zakona o preglednosti« kot obrat Gruzije proč od Zahoda in proti Rusiji.

Tatovi, tatovi!

Tudi na domači fronti so bila plodna tla za vseskozi najljubše obtožbe Kremlja, da skuša zlobni Zahod uničiti pobožno Rusijo. Tokrat je osebno. Zahod se je spravil na zamrznjeno premoženje ruskih oligarhov, zato je Kremelj sprožil bombastične obtožbe, da EU in skupina G7 poskušata ukrasti težko prisluženi ruski denar in zagrozil s»protiukrepi «. Nekateri prokremeljski kanali so se osredotočili na prikazovanje potencialno uničujočih posledic za Zahod, medtem ko so drugi uporabili načrt za uporabo prihodkov od zamrznjenega ruskega premoženja kot »dokaz«, da Zahod vodi hibridno vojno proti Rusiji.

Gre za napredek, ne za davke

Ne nazadnje je bilo bobnanje o vseh namišljenih grožnjah in strašilih, ki naj bi z vseh strani obkrožali Rusijo, prepotrebno odvračanje pozornosti od povišanja davkov v Rusiji. Oprostite, ne gre za »dvig davkov«, kot se uporablja v prokremeljski retoriki. Morali bi reči »načrtovana prilagoditev progresivne lestvice«. Ali pa »izboljšanje obstoječega sistema «. Ali pa »znižanje dohodkovnega praga «. Vsaj tako je ubesedeno za ruske davkoplačevalce, ki plačujejo račun za rusko vojno proti Ukrajini. Če gre verjeti Kremlju, to ni skrb vzbujajoč znak hitrega praznjenja državne blagajne, temveč znak napredka. Ne pustite se preslepiti.

Prav tako visoko na radarju EUvsDisinfo:

  • Kremelj obožuje dobre teorije zarote. Od časa pandemije covida-19 je bila Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) redno tarča kremeljskih teorij zarote. Zdaj prokremeljska trobila trdijo, da je SZO pozvala vlade, naj prepovejo kmetijstvo. Ta dezinformacijska zgodba se ponavlja vsaj od decembra 2023, ko je SZO objavila gradivo o prehrani in novih temah, o katerih se je razpravljalo med COP28. V njej so ugotovitve SZO grobo izkrivljene, da bi spodbudili prokremeljske teorije zarote o »globalistični zaroti«, ki naj bi želela zmanjšati svetovno prebivalstvo. V resnici je SZO samo pozvala k premiku k bolj zdravi in rastlinski prehrani, ne pa k prepovedi kmetijstva.
  • Od švicarske napovedi mirovnega vrha o pravičnem in trajnem miru v Ukrajini je prokremeljski dezinformacijski stroj v polnem teku, da bi očrnil in diskreditiral ta dogodek. Najnovejše v tej posmehljivi kampanji pa je, da je mirovni vrh v Švici propagandna vaja za prikrivanje nelegitimnosti Zelenskega. V tem poskusu dezinformiranja se diskreditacija mirovnega vrha meša z dvomom v legitimnost ukrajinske vlade. Tako izkrivljanje zgodbe o miru kot zasmehovanje legitimnosti Zelenskega sta pomembni prokremeljski taktiki dezinformiranja, odkar je Rusija leta 2022 začela obsežno invazijo na Ukrajino. Bodimo zelo jasni – mandat predsednika Zelenskega se ni končal. Ukrajinska ustava je jasna: predsednik Ukrajine izvaja svoje pristojnosti, dokler jih ne prevzame novoizvoljeni predsednik. Kontinuiteta vladnih institucij je eno od ključnih načel ustave. Večina opazovalcev meni, da so redne volitve neizvedljive, ker je v tujini na milijone beguncev, več sto tisoč Ukrajincev služi na fronti in velik del ukrajinskega prebivalstva živi pod rusko okupacijo. Ukrajina se želi tudi izogniti veliki verjetnosti, da bi številni civilisti umrli ali bili ranjeni zaradi ruskih raket, drsnih bomb, brezpilotnih letal in izstrelkov, ki bi bili najverjetneje usmerjeni na dogodke in infrastrukturo, povezane z volitvami, ter ubili in pohabili civiliste. Kremelj bi nato cinično obtožil Ukrajino, kot to pogosto počne, na primer ta teden z napadom na označeno mesto v Harkovu za gradbeni material.
  • V skladu s Kremljem, ki rad kaže s prstom in zaganja lažni alarm, so se prokremeljski dezinformacijski kanali znova usmerili na Zahod in lažno trdili, da bi pakt med EU in Moldavijo na področju varnosti in obrambe lahko pomenil priprave na vojno proti Rusiji. Namen teh trditev je napačno predstaviti partnerstvo na področju varnosti in obrambe, sklenjeno 21. maja, med EU in Moldavijo. Partnerstvo ne pomeni vojskovanja, oboroževanja partnerjev ali kakršnih koli drugih vojaških ukrepov, temveč zgolj zagotavlja okvir za sodelovanje in izmenjavo informacij ter strokovnega znanja na področju kibernetske varnosti, hibridnih groženj in boja proti ekstremizmu.

Avtor: EUvsDisinfo | 30. maj 2024

Novičnik je v angleškem in slovenskem jeziku s povezavami na novice dostopen na spletni strani EUvsDisinfo.