Skoči do osrednje vsebine

Svečana otvoritev novega veleposlaništva Republike Slovenije v Tirani

22. maja 2024 sta predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar in predsednik Republike Albanije Bajram Begaj svečano otvorila nove prostore veleposlaništva Republike Slovenije v Tirani na ulici Rruga ˝Skënderbej˝.

Otvoritve sta se udeležili obe predsedniški delegaciji, župan občine Tirana Erion Veliaj, albanski minister za Evropo in zunanje zadeve Igli Hasani, vodje diplomatskih misij v Tirani, slovenska skupnost v Albaniji in ugledne albanske osebnosti.

Predsednica dr. Pirc Musar je v nagovoru izpostavila, da otvoritev novih prostorov pomeni krepitev diplomatskih vezi med državama, ki so že prerastle v močno partnerstvo, utemeljeno na medsebojnem spoštovanju, skupnih vrednotah in skupnih ciljih. Skupaj s predsednikom Begajem sta svečano prerezala trak na novih prostorih veleposlaništva, potem pa sta si v spremstvu albanskega ministra za Evropo in zunanje zadeve ter župana Tirane ogledala veleposlaništvo.

Dogajanje je spremljal koncert komornega kvinteta pod vodstvom priznane violinistke in direktorice festival komorne glasbe v Draču Neville Kalaje Herczegh. 

Zvečer istega dne sta se predsednika kot častna gosta udeležila krstne izvedbe skladbe Sonatina, ki jo slovenski skladatelj Bojan Adamič leta 1947 napisal v Tirani. Skladbo je izvedel orkester albanske radiotelevizije pod taktirko dirigenta Simona Krečiča, umetniške vodje Opere SNG Maribor.