Skoči do osrednje vsebine

Začenja se teden boja proti ponarejanju in piratstvu

Ponarejanje je vse resnejši svetovni problem, ki ogroža ne le gospodarstvo, temveč predvsem tudi naše zdravje in varnost. Letošnje srečanje Urada za intelektualno lastnino in Portugalskega inštituta za industrijsko lastnino je privedlo tudi do skupnega sodelovanja pri ozaveščanju splošne javnosti o tej problematiki.

Ponaredki lahko resno ogrozijo naša življenja, saj lahko vsebujejo škodljive in strupene snovi ali so tehnično nevarni. Običajno so veliko slabše kakovosti od originalnih izdelkov. Ponarejevalci pa uporabljajo cenejše in slabše materiale kot proizvajalci originalnih izdelkov.

Raziskave so pokazale, da ponarejeno in piratsko blago pogosto proizvajajo organizirane kriminalne združbe. Po podatkih Urada Združenih narodov za droge in kriminal je več držav izvedlo raziskave, ki so pokazale, da se s prodajo takšnih izdelkov financirajo druge nezakonite dejavnosti kriminalnih združb, kot so trgovina z ljudmi in drogami, pranje denarja in nezakonita trgovina z orožjem.

Zavedamo se, da le z ozaveščanjem ter skupnimi močmi lahko prispevamo k spremembam. V video nagovoru tako predsednice Portugalskega inštituta za industrijsko lastnino kot direktorice Urada Republike Slovenije za intelektualno lastnino o tem, zakaj reči ne ponaredkom in izbrati original: