Skoči do osrednje vsebine

Zasedanje pomožnih delovnih teles Okvirne konvencije ZN o spremembi podnebja – priprava na COP29

Med 3. in 13. junijem v nemškem Bonnu poteka 60. zasedanje dveh pomožnih delovnih teles Okvirne konvencije Združenih narodov o spremembi podnebja.

Med 3. in 13. junijem v nemškem Bonnu poteka 60. zasedanje dveh pomožnih delovnih teles Okvirne konvencije Združenih narodov o spremembi podnebja (United Nations Framework Convention on Climate Change – UNFCCC): Pomožnega delovnega telesa za izvajanje (Subsidiary Body for Implementation – SBI) in Pomožnega delovnega telesa za znanstveno in tehnološko svetovanje (Subsidiary Body for Scientific and Technological Advice – SBSTA). 

Seje pomožnih delovnih teles potekajo z namenom začetka izvajanja in uresničevanja mandatov, dogovorjenih v okviru 28. Konference pogodbenic UNFCCC (Conference of Parties – COP), ki je potekala novembra lani v Združenih arabskih emiratih, ter kot priprava na COP29, ki bo potekal novembra letos v Azerbajdžanu. Na zasedanju pomožnih teles bodo države opravile pogajanja in pripravljano delo za COP29, zlasti glede blaženja, prilagajanja na podnebne spremembe, izgub in škod ter podnebnega financiranja.

Kot je v uvodnem nagovoru poudaril izvršni sekretar UNFCCC Simon Stiell, svet ni na pravi poti do omejitve segrevanja ozračja na 1,5 stopinje Celzija, trenutne projekcije kažejo, da smo bližje 2,7 stopinje Celzija, zato je poudaril pomen močnega multilateralnega sodelovanja v okviru Združenih narodov, kot ključno orodje za dolgoročnih ciljev Pariškega sporazuma. Pri tem je izpostavil pomen podnebnega financiranja skupaj z reformo globalne finančne arhitekture, ki bo omogočilo, da se tudi najranljivejše države izvedejo ustrezne ukrepe za zmanjševanje emisij toplogrednih plinov (TGP) in izgradnjo podnebno odporne družbe in gospodarstva.

Po zaključki prvega t. i. globalnega pregleda stanja izvajanja Pariškega sporazuma (Global Stocktake – GST) na COP28 lani v Združenih arabskih emiratih, bo letos v Bonnu potekala prvi letni GST dialog, ki bo analiziral izkušnje in priložnosti v okviru prvega procesa ter podal priporočila za pripravo novega pregleda in izvedbo nadaljnjih korakov. Hkrati bosta na letošnjem zasedanju prvič potekala dialog o otrocih in podnebnih spremembah ter dialog o gorovjih in podnebnih spremembah. Med pomembnimi temami bo tudi enakost spolov v kontekstu podnebnih sprememb.

V Bonnu se bo nadaljeval proces glede operacionalizacije Globalnega cilja za prilagajanje ter obravnava točk, ki so neposredno povezane s sredstvi za izvajanje in podporo, finančnimi sredstvi ter krepitvijo zmogljivosti, kot tudi glede krepitve transparentnosti in poročanja. Ena izmed ključnih točk pogajanj bo priprava novega kolektivnega finančnega cilja, ki bo predvidoma sprejet na Podnebni konferenci COP29 letos v Azerbajdžanu ter bo po letu 2025 nadomestil trenutni cilj mobilizacije 100 milijard dolarjev letno. Ob robu zasedanj pomožnih delovnih teles bo organiziran tudi prvi dialog v okviru delovnega programa za pravičen prehod, katerega namen bo izmenjati izkušnje in primere dobrih praks glede vključujočega in pravičnega izvajanja podnebnih ukrepov na nacionalni ravni, vključno z obravnavanjem energetske revščine, delovnih pogojev in drugih socialnih ter ekonomskih okoliščin.

Evropska unija in njene države članice, med njimi Slovenija, si bomo prizadevali za doseganje čim večjega in enakomernega napredka na področjih blaženja in prilagajanja na podnebne spremembe. Prav tako si bomo prizadevali za ustrezno povečevanje mednarodnega podnebnega financiranja, skladno z mednarodnimi finančnimi cilji, hkrati pa za širitev baze donatorjev in vključitev zasebnih virov financiranja.