Skoči do osrednje vsebine

Minister Novak se je srečal z direktorji zavarovanih območij in vodji parkov

Minister za naravne vire in prostor Jože Novak je v prostorih ministrstva včeraj, 3. junija, na delovnem srečanju sprejel direktorje zavarovanih območij in vodje parkov, ki jih je ustanovila država, ter predstavil usmeritve za delovanje in razvoj zavarovanih območij v prihodnje.

Minister Novak je skupaj z generalno direktorico Direktorata za naravo dr. Katarino Groznik Zeiler ter sodelavci iz Sektorja za naravne vrednote in zavarovana območja udeženecem srečanja predstavil usmeritve za delovanje in razvoj zavarovanih območij v prihodnje.

Na delovnem srečanju so direktorji zavarovanih območij in vodje parkov predstavili realizacijo programov dela in finančnih načrtov za leto 2024 ter poudarili specifično problematiko vsakega od zavarovanih območij. V nadaljevanju je bil poudarek na predstavitvi glavnih usmeritev zavarovanih območij za leti 2025 in 2026, ki bodo podlaga za pripravo programov dela s poslovnimi in finančnimi načrti za leti 2025 in 2026.

Minister Novak je upravljavce zavarovanih območij pozval k širitvi koncepta ohranjanja narave preko varstva in »razvoja« narave s ciljem koordinacije upravljanja zavarovanih območij in racionalizacije sredstev v prihodnje. V smislu racionalizacije sredstev je minister pozval k razmisleku o konkretnih možnih načinih koordinacije upravljanja in racionalizacije finančnih in drugih virov z medsebojnim sodelovanjem upravljavcev zavarovanih območij.

Ob tem je minister poudaril, da glavni cilj zavarovanih območij ostaja izboljšanje stanja narave v zavarovanih območjih, ob poudarku na ohranjanju naravovarstveno najvrednejših območij, ki opredeljujejo in predstavljajo vsebinsko jedro vsakega posameznega zavarovanega območja. Minister je upravljavce zavarovanih območij posebej pozval h krepitvi prizadevanj za pridobitev čim več sredstev iz evropskih projektov.

Minister se bo z direktorji zavarovanih območij ter vodji parkov ponovno sestal v septembru.