Skoči do osrednje vsebine

Novo - cikel strokovnih srečanj »Pogovori stroke« o stanju prostorskega načrtovanja v Sloveniji

Na Ministrstvu za naravne vire in prostor smo z dogodkom, naslovljenim z vprašanjem »Kam je zašlo prostorsko načrtovanje?«, začeli cikel strokovnih srečanj o aktualnih temah na področju urejanja prostora in graditve, ki smo jih poimenovali »Pogovori stroke«.

Namen posvetov je konstruktivna izmenjava pogledov, mnenj, različnih vidikov in vizij ter da skupaj opredelimo neizogibna dejstva, pomanjkljivosti, ovire in naslovimo izzive. probleme. Treba je uokviriti posamezne strokovne teme ter iskanje skupnih dobrih rešitev in usmeritev za učinkovito delovanje prostorskega načrtovanja.

Generalna direktorica Direktorata za prostor in graditev, dr. Nataša Bratina, gostiteljica pogovorov stroke, je v uvodnem nagovoru izpostavila problematiko ujetosti prostorskega načrtovanja v administrativne postopke in togo postavljene razvojne in varstvene zahteve sektorjev, ki velikokrat niso pripravljeni na usklajevanje interesov razvoja in varstva v prostoru in kompromisni dogovor v primerih prekrivanja varstvenih interesov v prostoru. Prostorsko načrtovanje v vlogi usklajevalca različnih interesov in ciljev v urejanju prostora prepogosto obtiči, zaradi vztrajanja v medsebojno navzkrižnih zahtevah in omejitvah.

Povedala je, da so pred nami, še številni novi izzivi, in sicer od podnebnih in demografskih sprememb, nujnosti prilagajanja rešitev z odpornostjo na podnebne spremembe ter energetski prehod, ki se bo izrazito odražal v prostoru.

Kje so vzroki, ki so nas pripeljali do tega in kako jih preprečiti, omiliti ali preusmeriti, redefinirati ter izboljšati in spet doseči interdisciplinarni obenem pa aktivni usklajevalni prostorsko načrtovalski proces za poseganje v prostor, sedaj in v prihodnje, je bila temeljna rdeča nit pogovorov.

Dr. Nataša Bratina je še izpostavila, da je treba povrniti zaupanje v strokovne rešitve, okrepiti učinkovitost in s tem veljavo stroke prostorskih načrtovalcev. Ponovno pa je treba, še zlasti, uveljaviti celostni, interdisciplinarni sistem prostorskega načrtovanja, ki bo usklajevalni in bo preprečil neustrezne ali včasih le enostranske odločitve v prostoru. Na ministrstvu želimo spet postaviti učinkovit sistemski okvir. Z zavedanjem, da lahko predlagamo rešitve, ki so pa v procesu prostorskega načrtovanja na koncu vedno neke vrste kompromis.

Uvodna razmišljanja in iztočnice za razpravo so podali vabljeni gostje omizja dr. Igor Bizjak, Direktor Urbanističnega inštituta RS Slovenije, redna profesorica dr. Mojca Golobič iz Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, dr. Aleš Mlakar samostojni prostorski načrtovalec in mag. Jelka Hudoklin iz podjetja Acer Novo mesto d.o.o. s predstavitvami ocene stanja v prostoru in problemov, izzivov ter predlogov za izboljšanje postopkov priprave občinskih in državnih prostorskih aktov. Napovedani gostji omizja, višja predavateljica dr. Mojca Foški iz Fakultet za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani in ga. Maja Šinigoj iz podjetja LOCUS prostorske informacijske rešitve d.o.o., se dogodka zaradi nepredvidenih obveznosti, nista mogli udeležiti.

V zanimivi in dinamični razpravi so bili izpostavljeni različni izzivi in vsebine z vidika zakonodaje in sistemskega okvirja, procesov usklajevanja med različnimi deležniki, administrativnih in organizacijskih ovir in možnostih izboljšav pri vodenju postopkov, odnosa med  prostorskim in urbanističnim načrtovanjem in vloge prostorskega načrtovanja v uresničevanju razvojih ciljev družbe. Zavedanje, da je prostor dragocen in omejen naravni vir, v katerem se odvijajo številne, medsebojno prepletajoče se dejavnosti, je treba okrepiti med širšo javnostjo.

Želimo si, da bi srečanja »Pogovori stroke« postali prostor za konstruktivno razpravo, prostor za odprt dialog med strokovnjaki iz različnih disciplinarnih področij in vlog na področju prostorskega načrtovanja, z namenom skupnega iskanja rešitev ter izboljšav. Prihodnji pogovori bodo vsebinsko tematsko fokusirani. Naslednji pogovor stroke bo jeseni, in sicer predvidoma septembra 2024.