Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Čalušić na vrhu kmetijskih in živilskih podjetij

Ministrica Mateja Čalušić se je udeležila 23. Vrha kmetijskih in živilskih podjetij. Osrednja tema tokratnega dogodka bo namenjena konkurenčnosti agroživilstva, prehrani in drugim z agroživilstvom povezanimi politikami. V okviru dogodka bodo organizatorji podelili tudi priznanja za Naj živilsko podjetje 2024, ki ga organizirajo s časnikom Finance.
Ministrica Mateja Čalušić

Ministrica Mateja Čalušić | Avtor: Ministrstvo

1 / 2

Ministrica Mateja Čalušić je v svojem uvodnem nagovoru poudarila pomen agroživilstva v Sloveniji ob tem pa dodala, da se še vedno soočajo s številnimi izzivi. Posebej je poudarila pomen priprave Strategije razvoja kmetijstva in živilstva, ki bi jo v tako kratkem času težko pripravili. V bodoče bo zelo pomembno povezati čisto vse deležnike v verigi, predvsem pa pridelavo in predelavo hrane. Izpostavila je tudi pomen mikrorajonizacije, ki se bo izkazovala skozi upravljane kmetijskih zemljišč ter zagotavljanje kakovostne hrane v slovenskih trgovinah.

V nadaljevanju je dodala, da Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano daje velik poudarek uvajanju kratkih dobavnih verig, kar je pomembno tudi z okolijskega vidika.

Ključna usmeritev strateškega načrta je trajnostna pridelava hrane na celotnem območju naše države in povečanje samooskrbe. Prehod na trajnostno prehrano vidimo kot skupen in dolgoročen cilj, glede katerega potrebujemo v družbi konsenz in predvsem skrbno preučitev vseh vidikov tega prehoda.

Na vrhu so bile podeljene tudi nagrade za Naj živilsko podjetje 2024. V kategoriji  mikropodjetij je zmagal Zavod dobrote Dolenjske, v kategoriji srednje velikih podjetij pa Perutnina Ptuj. Posebno priznanje je dobilo Puklavec Family wines.