Skoči do osrednje vsebine

Posvet ekonomskih svetovalcev z diplomatsko-konzularnih predstavništev Slovenije

Ekonomski svetovalci diplomatsko-konzularnih predstavništev so se prvi dan posveta mudili v Mariboru v okviru Slovenskega globalnega foruma: 6. nacionalne konference o internacionalizaciji slovenskega gospodarstva. V okviru popoldanskega dela konference so potekala B2B srečanja ekonomskih svetovalcev s predstavniki na konferenci prisotnih podjetij, ki so za to predhodno izrazila interes.
ministrica stoji, nagovor

Ministrica Fajon je nagovorila ekonomske svetovalce diplomatsko-konzularnih predstavništev | Avtor: MZEZ

1 / 4

Prvi dan posveta, 3. junija, so se mudili v Mariboru v okviru Slovenskega globalnega foruma: 6. nacionalne konference o internacionalizaciji slovenskega gospodarstva, ki sta ga gostila podpredsednica vlade in ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon in minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han. V okviru popoldanskega dela konference so bila organizirana B2B srečanja ekonomskih svetovalcev s predstavniki na konferenci prisotnih podjetij, ki so za to predhodno izrazila interes.

Drugi dan posveta ekonomskih svetovalcev je potekal 4. junija v prostorih Ministrstva za zunanje in evropske zadeve v Ljubljani. V svojem nagovoru ekonomskih svetovalcev se je ministrica Fajon zahvalila celotni ekipi gospodarske diplomacije, tako na predstavništvih RS v tujini, kot na MZEZ-ju, za angažirano delo v preteklem obdobju. Poudarila je, da gospodarska diplomacija ostaja v središču aktivnosti ministrstva, kar dokazujejo številne aktivnosti v tujini, nazadnje z doslej največjo poslovno delegacijo na Kitajsko. Pri tem je posebej pomembna promocija slovenske odličnosti v vesoljskem in jedrskem sektorju, turizmu in nenazadnje pri krepitvi letalske povezljivosti, kar so bile tudi glavne teme letošnjega posveta. Ministrica je posebej izpostavila štiri področja in cilje, ki so pomembni za usmeritve in načrtovanje aktivnosti gospodarske diplomacije: članstvo v Varnostnem svetu, ki krepi internacionalizacijo in diverzifikacijo, pomoč gospodarstvu pri zeleni in digitalni preobrazbi, predstavitve slovenske odličnosti s ciljem ustvarjanja večje dodane vrednosti – krepitev aktivnosti ministrstva na področju znanstvene diplomacije in  zagotovitev podpore pri delu, predvsem s krepitvijo mreže DKP-jev in z usposabljanji.

V posvetu s strokovnjaki in pristojnimi resorji (MGTŠ, STO, MZI, MVZI, OZS, SRIP krožno gospodarstvo, KPK) je gospodarska diplomacija naslovila naslednje tematike: krepitev mednarodne prepoznavnosti Slovenije v povezavi s turistično promocijo in s poudarkom na letalski povezljivosti, makroekonomski pregled stanja v Sloveniji in svetu, aktivnosti in predstavitve dobrih praks v okviru znanstvene diplomacije in slovenske odličnosti na področju vesoljskih tehnologij v času vstopanja Slovenije v Evropski organizaciji za vesoljske raziskave na južni polobli (ang, European Organisation for Astronomical Research in the Southern Hemisphere, ESO) in Evropski organizaciji za jedrske raziskave (ang., European Organization for Nuclear Research -CERN.

V internem delu Posveta je potekala razprava o načrtih dela ekonomskih svetovalcev v luči predstavljenih tematik, generalni direktor Direktorata za gospodarsko in javno diplomacijo Slobodan Šešum pa je predstavil izvedene aktivnosti na področju gospodarske diplomacije in orisal številne dobre prakse na področju promocije Strateško razvojno-inovacijskega partnerstva – Mreže za prehod v krožno gospodarstvo (SRIP), znanosti in inovacij ter predstavil skupne usmeritve za delovanja gospodarske diplomacije v prihodnje.

Drugi dan Posveta ekonomskih svetovalcev 2024 je zaključil državni sekretar Marko Štucin, ki je sodeloval tudi na internem delu posveta.