Skoči do osrednje vsebine

106. redna seja Vlade Republike Slovenije

Vlada je na današnji seji sprejela predlog povečanja namenskega premoženja Stanovanjskega sklada, Izhodišča za pripravo Zakona o financiranju gradnje javnih najemnih stanovanj, spremembe uredbe o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja ter sprejela odločitev, da se helikopterski prevozi za nujno medicinsko pomoč izvajajo kot državna aktivnost z zrakoplovi Policije.

Predlog povečanja namenskega premoženja Stanovanjskega sklada Republike Slovenije, javnega sklada

Vlada je sprejela sklep, da se namensko premoženje in kapital Stanovanjskega sklada Republike Slovenije, javnega sklada, v letu 2024 povečata z izplačilom sredstev v višini 25.500.000 evra.

Stanovanjski sklad Republike Slovenije, javni sklad (SSRS) je skladno z Resolucijo o nacionalnem stanovanjskem programu 2015-2025 glavni izvajalec stanovanjske politike Republike Slovenije. SSRS to nalogo skladno Poslovno politiko SSRS za obdobje 2021-2025 izpolnjuje prek dveh ključnih ukrepov: lastna gradnja javnih najemnih stanovanj in financiranje gradnje javnih najemnih stanovanj s strani občin, lokalnih stanovanjskih skladov in neprofitnih stanovanjskih organizacij. Slednjo SSRS izvaja preko vsakokratnega Programa sofinanciranja zagotavljanja javnih najemnih stanovanjskih enot in bivalnih enot, v katerem določi obdobje in pogoje podpore. Sredstva povečanja namenskega premoženja in kapitala v višini 25.500.000 evrov bodo namenjena za izvajanje Programa.

Ministrstvo za solidarno prihodnost je izvedlo anketno poizvedovanje med stanovanjskimi skladi in občinami o načrtovanih stanovanjskih projektih.

Poizvedba med občinami in skladi v letu 2024 nakazuje možnost sofinanciranja 18 projektov, ki so že v gradnji, imajo pridobljeno gradbeno dovoljenje ali pa načrtujejo, da ga bodo v kratkem prejeli. Popis vključuje 10 projektov stanovanjskih skladov (440 stanovanj) in 8 projektov občin (149 stanovanj), v skupni vrednosti 94,3 milijona evra. Občine, ki so se odzvale anketnemu poizvedovanju, in skladi za izvedbo opisanih projektov potrebujejo sredstva vsaj v višini 45 milijonov evrov.

Vir: Ministrstvo za solidarno prihodnost 

Izhodišča za pripravo Zakona o financiranju gradnje javnih najemnih stanovanj

Vlada je sprejela sklep, s katerim potrjuje izhodišča za pripravo Zakona o financiranju gradnje javnih najemnih stanovanj, ki predvideva do 100 milijonov evrov na leto v obdobju od 2025 do 2035

Cilji sistemskega zakona za financiranje javne najemne gradnje so predvsem zagotovitev financiranja in zagotavljanja ustreznih pogojev gradnje javnih najemnih stanovanj v prihodnjih desetih letih. S tem se bo zagotovilo ustrezne pogoje financiranja javnih najemnih stanovanj, ureditev statusa in pravil delovanja neprofitnih stanovanjskih organizacij in zadrug ter preoblikovanje določanja najemnin v Stanovanjskem zakonu, s čimer se zagotovi vzdržno izvajanje projektov ob hkratnem zagotavljanju dostopnosti javnih najemnih stanovanj, prenova sistema subvencioniranja in določitev ukrepov na področju zemljiške politike.

Ključna težava pri gradnji javnih najemnih stanovanj je nestabilno, nepredvidljivo, predvsem pa prenizko zagotavljanje sredstev. Med letoma 2015 in 2022 se je za stanovanjsko gradnjo iz državnega proračuna namenilo zgolj 13,8 milijona evrov. Dodatna sredstva so se zagotavljala brez jasne predvidljivosti, kar je močno oteževalo stabilno načrtovanje in izvajanje projektov. Ravno manko predvidljivega financiranja za Stanovanjski sklad Republike Slovenije, lokalne stanovanjske sklade in občine predstavlja glavno težavo za stabilno poslovanje in razvoj dovoljšnega števila stanovanjskih projektov. Tudi ključni deležniki na stanovanjskem področju (občine, lokalni skladi in drugi) vidijo ključno rešitev v vzpostavitvi stabilnega financiranja javne stanovanjske gradnje.

Vir: Ministrstvo za solidarno prihodnost 

Vlada izdala Uredbo o spremembah in dopolnitvah uredbe o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja

Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja, zmogljivostih, potrebnih za njegovo izvajanje, in obsegu sredstev za leto 2024 (uredba) uresničuje napovedi nadgradnje sistema zdravstvenega varstva korak za korakom.

Uredba se osredotoča na izboljšanje dostopnosti in financiranja zdravstvenih storitev za posebej ranljive skupine.

Med ključnimi ukrepi so:

  • Financiranje paliativne obravnave otrok na vseh ravneh zdravstvene dejavnosti,
  • Uvedba timov družinske obravnave za zdrav življenjski slog v dodatnih enajstih zdravstvenih domovih za boj proti čezmerni hranjenosti in debelosti otrok ter mladostnikov,
  • Podpora novim Centrom za duševno zdravje otrok, ki bodo nudili pomoč in podporo mladim,
  • Opredelitev ustreznega financiranja Razvojnih ambulant s centri za zgodnjo obravnavo na primarni ravni, ki so namenjeni tako otrokom kot odraslim,
  • Širitev programa najzahtevnejših posegov pri otrocih s prirojenimi srčnimi napakami v okviru UKC Ljubljana.

 Dodatni ukrepi vključujejo:

  • dodatna sredstva za cepiva proti ošpicam, mumpsu, rdečkam, noricam in klopnemu meningoencefalitisu (KME),
  • povečanje timov fizioterapije v javnih zavodih, ki prioritetno temeljijo na že zaposlenem kadru, a brez programa, ter možnostjo dodatnega izvajanja fizioterapevtskih storitev,
  • povečanje cen kolonoskopij v okviru programa SVIT,
  • uvajanje novih vsebin in spremembe cen v okviru implantoloških protetičnih storitev ter stomatoloških kirurških storitev,
  • spremembe kalkulacij programov nujne medicinske pomoči, korekcija standarda Enote za hitre preglede, opredelitev triaže v Satelitskih urgentnih centrih na primerljiv način kot v urgentnem centru,
  • dodatna sredstva za sodobne obloge za oskrbo kroničnih ran v socialno varstvenih zavodih,
  • povečanje odstotka plačanega preseganja ambulantnega programa za prve preglede v specialistični zunajbolnišnični dejavnosti,
  • uvedba plačevanja celične terapije z lastnim CAR-T v okviru Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana,
  • plačilo magistralnega zdravila Lutecij za zdravljenje nevroendokrinih tumorjev v UKC Ljubljana,
  • povečanje deleža prospektivnih programov v planu akutne bolnišnične obravnave, diferencirano med javnimi zavodi in koncesionarji.

Predvidena poraba sredstev v letu 2024 naj bi ostala v okviru, določenem z Odlokom o okviru za pripravo proračunov sektorja države za obdobje od 2024 do 2026 za leto 2024. Porabo bomo spremljali mesečno, in če bo presegla načrtovani obseg, bomo predlagali spremembe ali uvedli ukrepe, ki bodo zagotovili porabo znotraj določenih okvirjev.

Vir: Ministrstvo za zdravje

Helikopterski prevozi za nujno medicinsko pomoč se izvajajo kot državna aktivnost z zrakoplovi Policije

Vlada je sprejela odločitev, da se helikopterski prevozi v okviru izvajanja helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) ter medbolnišnični helikopterski prevozi in helikopterski prevozi otrok v inkubatorjih dolgoročno izvajajo kot državna aktivnost z zrakoplovi Policije.

Določila je, da k aktivnostim za nakup dveh namenskih helikopterjev za izvajanje HNMP, za katerega se zagotovijo sredstva iz proračunske rezerve Ministrstva za finance, pristopi Ministrstvo za notranje zadeve.

Vir: Ministrstvo za zdravje

Vlada se je seznanila z dokumentoma za obuditev delovanja Ekonomsko-socialnega sveta

Vlada se je seznanila z Deklaracijo Vlade Republike Slovenije in socialnih partnerjev o spoštovanju in spodbujanju socialnega dialoga. Vlada se je seznanila s Spremembami in dopolnitvami Pravil o delovanju Ekonomsko-socialnega sveta.

Delodajalske organizacije, članice Ekonomsko-socialnega sveta, so Vlado Republike Slovenije 21. julija 2023 obvestile, da dokler ne bodo zagotovljeni pogoji za enakopraven tripartitni socialni dialog, ki bo temeljil na spoštovanju Pravil o delovanju Ekonomsko-socialnega sveta (ESS), izstopajo iz delovanja tega organa. Na podlagi naknadnih usklajevanj predstavnikov vlade, sindikatov in delodajalcev je bila za obuditev socialnega dialoga in tvorno ter kontinuirano delovanje ESS pripravljena Deklaracija Vlade Republike Slovenije in socialnih partnerjev o spoštovanju in spodbujanju socialnega dialoga ter Spremembe in dopolnitve Pravil o delovanju Ekonomsko-socialnega sveta.

Vir: Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti