Skoči do osrednje vsebine

ECSITE za popularizacijo znanosti

Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani do 8. junija poteka mednarodno srečanje Evropske mreže muzejev in centrov znanosti (angleško The European network of science centres and museums – ECSITE). Konferenco organizira Zavod Kersnikova, ki programsko deluje na presečišču umetnosti, znanosti in družbe.

Na dogodku sodeluje več kot 900 udeleženk in udeležencev iz več kot 250 evropskih in svetovnih institucij, ki prihajajo iz več kot 50 držav. Soorganizator dogodka je tudi Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije (MVZI), zato je na odprtju zbrane nagovoril državni sekretar dr. Jure Gašparič. Dr. Gašparič se je uvodoma zahvalil in čestital organizatorjem in gostiteljem, Zavodu Kersnikova, za njihovo uspešno prijavo za gostovanje letošnje konference ter številnim udeleženkam in udeležencem konference, ki so prišli v Slovenijo. »Čas konference je zelo primeren, saj ozavešča o potrebnih medsebojnih povezavah med raziskavami in inovacijami, znanostjo in politiko, znanstveno komunikacijo z zaupanjem v znanost in našim skupnim prizadevanjem za reševanje družbenih izzivov tega časa.« je dejal dr. Gašparič. Pri naših prizadevanjih za znanstveno komunikacijo nas navdihuje preprosta, a prepričljiva izjava Marka Walporta, da znanost ni končana, dokler ni sporočena. Ta izjava predstavlja bistvo znanstvene komunikacije, kako razložiti zapletene raziskave na preprost in razumljiv način.« je poudaril dr. Gašparič.

Konference ECSITE2024 se bo jutri udeležil tudi predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Robert Golob, kar kaže na visok pomen, ki ga Vlada Republike Slovenije pripisuje ustreznemu prenosu védenj in informacij med znanostjo in javnostmi. Slednje je bistvenega pomena tudi za krepitev z dokazi podprte javne politike (angleško evidence-informed policy making).

ECSITE2024 (v angleščini) se udeležujejo strokovnjakinje in strokovnjaki, ki se ukvarjajo s popularizacijo in komuniciranjem znanosti, vodje znanstvenoraziskovalnih institucij in muzejev, menedžerji, znanstveniki, funkcionarji evropskih institucij, predstavnice in predstavniki muzejev, znanstvenoraziskovalnih centrov, znanstveno-tehnoloških parkov… V okviru konference bo potekalo 12 vzporednih panelov, ki bodo obravnavali aktualne tematike – od veščin za 21. stoletje, umetne inteligence, umetnosti in znanosti, občanske znanosti, biotske raznovrstnosti, etike v znanosti, dezinformacij, vključevanja javnosti v znanost, komuniciranja znanosti in drugo.

Kot soorganizator dogodka ima na Gospodarskem razstavišču svojo stojnico MVZI. V okviru stojnice se prestavlja tudi Center Noordung, ki omogoča ogled mikromuzeja Centra Noordung, tablico z aplikacijo za obogateno resničnost in tudi hologram Hermana Potočnika Noordunga.