Skoči do osrednje vsebine

Minister Novak si je v Brežicah ogledal hidroelektrarno in potek sanacije po poplavah

Ob robu vladnega obiska v Posavju si je minister Jože Novak v Brežicah ogledal hidroelektrarno na reki Savi in izvedene izredne ukrepe po lanskoletnih poplavah. Območje hidroelektrarne je bilo protipoplavno dobro urejeno, kar je ob zadnjih poplavah preprečilo večjo škodo na tem območju. Posebno pozornost je namenil nadomestnim habitatom ob Savi.

V dopoldanskem delu vladnega obiska si je minister za naravne vire in prostor Jože Novak skupaj s predstavniki Direkcije za vode ogledal, kako hidroelektrarna izpolnjuje pogoje glede vzdrževanja vodotoka in kako so bili urejeni ukrepi s področja varstva narave, na primer prehodi za ribe. »Ugotovili smo, da je območje hidroelektrarne ustrezno dograjeno z vidika urejanja voda in upoštevanju varstva narave v smislu ohranitve rib in drugega življa,« je povedal minister. »Prehod za žive organizme je ustrezno urejen, tako da se lahko premikajo med zgornjim in spodnjim delom jeza.« Gre za dober primer tako imenovane na naravi temelječe rešitve (angleško Nature-based solutions – NbS). Poleg omogočenega prehoda organizmov v vodi je na desnem bregu akumulacijskega jezera zgrajenih tudi več nadomestnih habitatov za gnezdenje ptic. Tam pa je svoj življenjski prostor našel tudi bober.

Ministra so zanimali tudi protipoplavni ukrepi na območju hidroelektrarne. »Zahvala gre ekipi, ki je pri gradnji dobro utrdila nasipe, da so zdržali poplave v lanskem letu. Če tega ne bi bilo, bi bila škoda zelo verjetno še večja,« je poudaril minister. Na delu Save, pri Nuklearni elektrarni Krško, kjer je bila brežina poškodovana, pa se popravilo že uspešno zaključuje. Do danes je bilo na območju spodnje Save zaključenih 35 delovišč, kjer so potekali izredni ukrepi po poplavah. Dela so obsegala vzpostavitev normalnega pretočnega profila, čiščenje naplavin in plavja, stabilizacijo brežin in dna strug vodotokov.

Minister za naravne vire in prostor se je v nadaljevanju skupaj s predsednikom in drugimi ministri Vlade Republike Slovenije udeležil še postavitve temeljnega kamna za izgradnjo odlagališča nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov (NSRAO). K izgradnji Slovenijo zavezuje mednarodna in domača zakonodaja, odlagališče NSRAO bo pripovršinskega tipa z odlagalno enoto v obliki silosa in bo zgrajeno na lokaciji Vrbina v občini Krško.