Skoči do osrednje vsebine

V Sloveniji petič sodelujemo na volitvah v Evropski parlament

Od 6. do 9. junija bo okoli 370 milijonov Evropejcev izbiralo 720 poslancev novega sklica Evropskega parlamenta, kar je 15 več, kot jih je trenutno. Enega poslanca več, torej devet, bo po novem imela tudi Slovenija.
Prazna dvorana evropskega parlamenta, kjer so v krogu ena za drugo nanizani mize in stoli.

Evropski parlament | Avtor: kparis - GettyImages/GulliverFilm&Foto

V Sloveniji smo na volitvah v Evropski parlament leta 2004 in 2009 izvolili sedem poslancev, ob sprejetju lizbonske pogodbe pa smo dobili še osmi mandat, zato smo leta 2014 in 2019 izvolili osem poslancev. Na volitvah v Evropski parlament v letu 2024 pa bomo izvolili devet poslancev: zaradi odhoda Združenega kraljestva iz EU bo dodatne sedeže v parlamentu dobilo 12 članic, med njimi tudi Slovenija.

Evropski parlament je edini organ EU, ki ga evropski državljani izvolimo neposredno, način, kako države članice izberejo svoje poslance za petletni mandat, pa je prepuščen posamezni državi, čeprav obstaja nekaj skupnih pravil. Vsi poslanci se volijo na splošnih neposrednih volitvah, razdelitev mandatov pa poteka po proporcionalnem sistemu. Volitve potekajo v vseh državah članicah hkrati, to je od četrtka do nedelje. Dan izbere vsaka članica zase, v Sloveniji so volitve vedno na nedeljo.

Kot prvi se na volišča v četrtek odpravljajo na Nizozemskem, v petek pa bodo volitve potekale na Irskem. Čehi bodo svoje predstavnike v Evropskem parlamentu volili v petek in soboto, Italijani pa v soboto in nedeljo. V Latviji, na Malti in Slovaškem bodo evropske volitve v soboto, v Sloveniji in ostalih 20 članicah pa v nedeljo.

V večini držav članic, tudi v Sloveniji, lahko na evropskih volitvah volijo polnoletni državljani, v petih državah pa tudi mlajši od 18 let. To so Avstrija, Belgija, Nemčija, Grčija in Malta.

V Avstriji, Belgiji, Nemčiji in na Malti tako lahko volijo vsi, ki so na dan volitev stari najmanj 16 let, v Grčiji pa vsi, ki v letu volitev dopolnijo 17 let, torej letos vsi, rojeni pred 31. decembrom 2007.

Udeležba na volitvah je v Belgiji, Bolgariji, Luksemburgu in Grčiji je obvezna, za neudeležbo pa grozijo kazni. Drugje je udeležba prostovoljna.

Kakšna bo prihodnja sestava Evropskega parlamenta, bo okvirno znano v nedeljo po 23. uri, ko se bodo zaprla volišča v vseh članicah EU.

  • Volitve v Evropski parlament

    Na volitvah v Evropski parlament bomo od 6. do 9. junija 2024 prebivalci držav članic Evropske unije izbirali 720 predstavnikov, ki bodo v naslednjem petletnem mandatu zastopali naše interese na evropski ravni. Slovenskih poslancev bo v Evropskem parlamentu po novem devet.