Skoči do osrednje vsebine

V Ženevi predstavljeno prihodnje 10. zasedanje pogodbenic Vodne konvencije, ki bo v Sloveniji

Slovenija bo letos od 23. do 25. oktobra v Ljubljani gostila deseto zasedanje pogodbenic Vodne konvencije. V vrsti pripravljalnih aktivnosti je bila 6. junija 2024 v Ženevi stalnim predstavnikom držav pri Združenih narodih (ZN) predstavljena vsebina zasedanja pogodbenic ter dosežki aktualnega in načrti prihodnjega triletnega obdobja.
dvorana z udeleženci sestanka, ki sedijo med razpravo

Predstavitev 10. zasedanja pogodbenic Vodne konvencije - Ženeva | Avtor: Ministrstvo za naravne vire in prostor

1 / 2

10. zasedanje pogodbenic Vodne konvencije (angleško 10th Meeting of the Parties – MoP 10) bo potekalo med 22. in 25. oktobrom 2024 v Ljubljani. Kot organizatorka in gostiteljica MoP 10 bo Slovenija prevzela triletno predsedovanje biroju Vodne konvencije, za obdobje od leta 2024 do 2027.

Na tokratnem srečanju v Ženevi so bile predstavljene teme, pričakovani rezultati in odločitve jesenskega zasedanja pogodbenic, poleg tega pa so bili predstavljeni tudi dosežki delovanja Vodne konvencije v aktualnem triletnem obdobju, ko konvenciji predseduje Estonija, ter ključne prioritete slovenskega predsedovanja.

V programu so nastopili trije govorci na visoki ravni – Dmitry Mariyashin, namestnik generalne sekretarke Ekonomske komisije ZN za Evropo (angleško United Nations Economic Commission for Europe – UNECE), Salsa-Audiffren, veleposlanica Estonije Riia, ter Anita Pipan, veleposlanica Slovenije.

V strokovnem delu programa sta nastopila Sonja Köeppel, sekretarka Vodne konvencije, in dr. Aleš Bizjak, podpredsedujoči biroju Vodne konvencije.

Dr. Aleš Bizjak je predstavil priprave na zasedanje MoP10 v Ljubljani in program dela Vodne konvencije za obdobje 2025–2027, ki bo sprejet na desetem zasedanju pogodbenic. Ker bo vodilna vsebina slovenskega predsedovanja biroju povečanje podnebne odpornosti čezmejnih porečij in povodij, je Bizjak od sicer sedmih programskih aktivnosti udeležencem podrobneje predstavil novosti, pristope in metode programa dela, kot so vzajemno upravljanje površinskih in podzemnih voda, pristop od izvira do morja ter obnova in upravljanje čezmejnih vodnih ekosistemov, ter vsebine prilagajanja na podnebne spremembe v čezmejnih porečjih in povodjih.

Srečanja se je udeležilo 37 stalnih visokih predstavnikov ter svetovalcev in atašejev držav pri Združenih narodih v Ženevi. Slovenija s soorganizacijo predstavitve nadaljuje z aktivnimi pripravami na zasedanje konvencije oktobra letos v Ljubljani, ter se hkrati pripravlja na prevzem predsedovanja biroju Vodne konvencije.