Skoči do osrednje vsebine

Veljati bodo začele določbe o pretoku podatkov v sporazumu o gospodarskem partnerstvu z Japonsko

Protokol o dopolnitvi Sporazuma o gospodarskem partnerstvu med Evropsko unijo in Japonsko z določbami glede pretoka podatkov bo stopil v veljavo 1. julija 2024.

Protokol, ki predstavlja dopolnitev že uveljavljenega Sporazuma o gospodarskem partnerstvu med EU in Japonsko, zagotavlja, da pretoka osebnih in neosebnih podatkov med EU in Japonsko ne bodo ovirali neupravičeni ukrepi za lokalizacijo podatkov, hkrati pa ohranja regulativno avtonomijo pogodbenic na področju varstva podatkov in zasebnosti.

Za podjetja to pomeni, da bodo na podlagi dogovorjenih pravil lahko učinkovito upravljala s podatki brez zapletenih administrativnih zahtev, kot je na primer lokalna fizična hramba podatkov. Podjetja se bodo s tem izognila dodatnim stroškom, saj jim ne bo treba vzpostavljati in vzdrževati prostorov za shranjevanje podatkov na več mestih in torej podvajati podatkov, ki jih uporabljajo, kar bi negativno  vplivalo na njihovo konkurenčnost in tudi ogrozilo varnost teh podatkov. Poleg tega pa jim bo Protokol zagotovil tudi predvidljiv pravni okvir.

To je zelo pomemben dosežek, saj sta EU in Japonska med največjimi digitalnimi gospodarstvi na svetu. Upravljanje podatkov in čezmejni pretok podatkov pa sta ključna za razvoj digitalizacije ter svetovnega gospodarstva in družbe, saj so podatki življenjskega pomena za številna podjetja in pomembna sestavina poslovnih modelov in dobavnih verig v mnogih gospodarskih sektorjih.

Pogajanja med EU in Japonsko o vključitvi zgoraj omenjenih določb o čezmejnem prenosu podatkov v obstoječi Sporazum o gospodarskem partnerstvu med EU in Japonsko, ki je v veljavi od februarja 2019, so se zaključila oktobra 2023. Po uspešnem zaključku notranjih postopkov obeh pogodbenic bo Protokol začel veljati 1. julija 2024.

Protokol o spremembi Sporazuma o gospodarskem partnerstvu med Evropsko unijo in Japonsko