Skoči do osrednje vsebine

Zagotovljenih novih 25,5 milijona evrov za aktivnosti Stanovanjskega sklada Republike Slovenije

Vlada Republike Slovenije je danes sprejela sklep o povečanju namenskega premoženja Stanovanjskega sklada Republike Slovenije v višini 25,5 milijona evrov. Sredstva iz letošnje dokapitalizacije bodo skladu omogočila izvedbo novega programa sofinanciranja, s katerim bo finančno podprl investicije lokalnih stanovanjskih skladov, občin in neprofitnih stanovanjskih organizacij.

Na Ministrstvu za solidarno prihodnost smo junija 2023 izvedli terensko analizo stanja načrtovanih stanovanjskih projektov lokalnih stanovanjskih skladov in občin. Pridobili smo podatke 32 občin ter republiškega stanovanjskega sklada in lokalnih stanovanjskih skladov, ki do leta 2027 načrtujejo izvedbo 118 projektov s skupno 4825 javnimi najemnimi stanovanji (od teh občine in lokalni skladi načrtujejo gradnjo 3545 stanovanj). Gre za projekte, ki so že v gradnji, imajo pridobljeno gradbeno dovoljenje ali ga bodo kmalu pridobili. Vsi projekti imajo pridobljena zemljišča za gradnjo.

Stanovanjski sklad Republike Slovenije bo pripravil Program sofinanciranja zagotavljanja javnih najemnih stanovanjskih enot in bivalnih enot v letih 2024 in 2025, na katerega se bodo lahko občine, skladi in neprofitne stanovanjske organizacije prijavili za pridobitev finančnih sredstev za gradnjo svojih stanovanjskih projektov.

Stanovanjski sklad Republike Slovenije je sredstva v višini 25,5 milijona evrov prejel tudi lani. Sredstva iz lanske dokapitalizacije je sklad namenil za pokrivanje stroškov nakupa zemljišč in komunalne opreme pri posameznih projektih ter za nadaljnji razvoj novih projektov. Sklad trenutno zaključuje gradnjo 91 stanovanj v Kopru in 103 stanovanj v Novem mestu. Aktivno pa razvija naslednje projekte: Partizan Jesenice (46 stanovanj), Ob Savi Kranj (265), Lukovica I (80), Lendava I (38), Podutik Glince (387) in Novo Pobrežje Maribor (431).