Skoči do osrednje vsebine

Obeležitev svetovnega dneva čebel na Aventinus gimnaziji v mestu Burghausen

Generalni konzulat Republike Slovenije v Münchnu je v sredo, 5. junija 2024 na Aventinus gimnaziji v mestu Burghausen tradicionalno obeležil svetovni dan čebel. Generalna konzulka Maša Šiftar je v uvodnem nagovoru poudarila pomen čebel in predstavila uspešno slovensko pobudo za razglasitev svetovnega dneva čebel pri Organizaciji združenih narodov.

Prisotne je pozdravil ravnatelj šole dr. Ulrich Kanz, ki je v svojem pozdravnem nagovoru večkrat omenil slovenskega čebelarja Antona Janšo in njegov doprinos k čebelarjenju. Zahvalil se je, da je njihova šola bila izbrana za ta projekt, saj aktivno sodeluje z Gimnazijo Ptuj, s katero vsako leto izvede izmenjavo učencev. Generalna konzulka Maša Šiftar se je srečala z osmimi dijaki, ki so v letu 2024 bili na izmenjavi v Gimnaziji Ptuj.

Med navzočimi gosti so poleg 35 učencev bili podravnatelj gimnazije Andreas Galneder, Stefan Angstl, podžupan mesta in učitelj na gimnaziji, ki že več kot dvajset let uspešno sodeluje z Gimnazijo Ptuj in Elisabeth Hübner, ki v imenu Burghausna vzdržuje prijateljske odnose s pobratenim mestom Ptuj.

Velika zahvala gre lokalnemu čebelarju Christianu Müllerju (alztalhonig.de), ki za izredno zanimivo predavanje o življenju čebel, njihovem življenjskem krogu, pomenu divjih čebel za opraševanje rastlin za prehrano, ni zahteval nobenega honorarja, kar je izredno plemenito dejanje.  

Udeleženci so zatem uživali v tradicionalnem slovenskem zajtrku, ki je vključeval polnovredni kruh, slovenski med, maslo, planinski čaj in jabolka. Generalna konzulka Šiftar, vodstvo šole in učenci so ob zaključku dogodka na šolski zelenici posadili deset ribezovih grmov, ki simbolizirajo pomen medonosnih rastlin, njihovi plodovi pa so pomemben in otrokom privlačen vir zdrave prehrane.

Ob robu dogodka se je generalna konzulka Maša Šiftar v mestni hiši sestala z županom Florianom Schneiderjem, s katerim sta razpravljala o poglobitvi gospodarskega sodelovanja. Burghausen je mesto z 19.000 prebivalci ob robu nemško – avstrijske meje. Najbolj je poznano po najdaljšem gradu na svetu. Od leta 2001 je pobraten s slovenskim mestom Ptuj, odnosi med mestoma pa so izredno topli in aktivni.