Skoči do osrednje vsebine

Slavnostna otvoritev razstave šestega mednarodnega arhitekturnega natečaja Constructive Alps

V okviru slovenskega predsedovanja Alpski konvenciji in praznovanja sto letnice delovanja Triglavskega narodnega parka, je v Kulturnem domu v Stari Fužini v Bohinju, potekala otvoritev razstave 6. mednarodnega arhitekturnega natečaja Constructive Alps, ki je bil za Slovenijo še posebej bogat, saj so bili v ožji izbor 31 projektov uvrščeni trije slovenski.

Slovesnosti so se udeležili župan Občine Bohinj, Jože Sodja, generalna sekretarka Alpske konvencije, Alenka Smerkolj, vodja slovenske delegacije v Stalnem odboru Alpske konference, Blanka Bartol, predsednik Krajevne skupnosti Stara Fužina Studor, Bojan Traven  ter posebna gosta, zakonca Andrej in Polona Karničar, iz Zgornjega Jezerskega, lastnika domačije Šenk, ki je na natečaju prejela posebno priznanje.

Blanka Bartol z Ministrstva za naravne vire in prostor je v svojem nagovoru predstavila mednarodni natečaj, ki sta ga leta 2022 že šestič zapored razpisali Kneževina Monako in Švica. Arhitekti, ki so zasnovali nagrajene objekte, so posebno pozornost namenili naravnim virom in gradbeni tradiciji alpskega prostora. Zgradbe ponazarjajo moč arhitekture, ki združuje estetiko in trajnost, zavzemajo malo zemljišča, uporabljajo trajnostne gradbene materiale in zmanjšujejo stroške energije. Natečaj je prispevek k izvajanju Akcijskega načrta za alpsko podnebje v Alpah na področju stavb, je pa tudi prispevek k prenovi stavbne dediščine in spodbujanju trajnostne gradnje.

Polona in Andrej Karničar, lastnika in investitorja prenove domačije Šenk iz Zgornjega Jezerskega sta predstavila začetne, precej  entuziastične načrte, povezane s prenovo stanovanjske stavbe na domačiji, ki stoji na tem mestu že vsaj 500 let. S prenovo je objekt ohranil svojo prvotno podobo in likovne detajle. Po temeljiti prenovi, pri kateri je bil kot gradbeni element uporabljen lokalni les, osnovni gradnik pritličnega dela stavbe pa je ostal 500 let star kamen, se predvideva dolga življenjska doba objekta ob minimalnih stroških rednega vzdrževanja.  Gre za izrazito nadpovprečno trajnosten objekt, ki s svojim videzom deluje mogočno in daje pečat Šenkovi domačiji. S preusmeritvijo v turistični objekt je bila dana možnost vsakomur, da ta arhitekturni biser tudi sam občuti in doživi. Z obnovo in poleg kmetovanja z novo dejavnostjo Šenkove domačije je omogočeno preživetje celoti družini, ki na kmetiji in v turizmu živi in dela, ter domačinom, vse skupaj sedmimi redno zaposlenim.

Sogovornica na predstavitvi Šenkove domačije je bila tudi članica mednarodne žirije arhitektka Maruša Zorec, ki je predstavila prednosti in izzive žiriranja s katerimi se je soočala. Med 240 prijavljenimi projekti iz 7 alpskih držav jih je žirija v ožji izbor uvrstila 31, izmed njih pa izbrala 11 projektov kot izjemnih, štirim pa podelila prve tri nagrade.  Tako so bili med nominiranimi projekti prav Šenkova hiša iz Zgornjega Jezerskega, Hotel Bohinj iz Bohinja in brv Rju iz Bohinja.

Trideset razstavnih panojev razkriva pogled strokovnjakov, obenem pa osvetljuje tudi zorni kot uporabnikov na zgrajene in obnovljene stanovanjske hiše, otroške vrtce, prostočasne objekte in občinske hiše. Številni projekti poudarjajo pomen skupnostnega življenja in se osredotočajo na socialno razsežnost arhitekture.

Razstava bo odprta do 7. julija 2024 v Kulturnem domu Stara Fužina v Bohinju. Trajnostna arhitektura ima veliko obrazov – oblikuje identiteto krajev in ustvarja prostore, v katerih se ljudje dobro počutijo. Potujoča razstava Constructive  Alps se ponaša s primeri najboljše prakse trajnostne arhitekture, ki so kandidirali za istoimensko arhitekturno nagrado v alpskem prostoru. 

Zmagovalni projekt je nova šola Feld v Švici zgrajena leta 2020, drugo nagrado sta prejela dva projekta in sicer poslovni prostr strokovnjakov za ogrevanje ÖkoFEN v Chamberyu v franciji in stanovanjska stavba Ghiringhelli v italiji. Žirija je tretjo nagrado podelila prenovleni Falkenhütte v Hinterrissu v avstrijskem pogorju Karwendel.