Skoči do osrednje vsebine

Zagotovljenih 100 milijonov evrov na leto za financiranje javne najemne stanovanjske gradnje

Na Ministrstvu za solidarno prihodnost smo izpolnili našo temeljno obljubo, da bomo oblikovali sistemski vir financiranja javne najemne gradnje, ki bo v obdobju od leta 2025 do 2035 zagotavljal 100 milijonov evrov na leto za stanovanjske projekte po državi. Gre za najpomembnejši temelj izvajanja nove stanovanjske politike.

Vlada Republike Slovenije je na včerajšnji seji potrdila izhodišča za pripravo Zakona o financiranju javnih najemnih stanovanj, ki smo ga pripravili na Ministrstvu za solidarno prihodnost. Sistemski vir financiranja javne najemne gradnje bo stabilen, predvidljiv in neodvisen od političnih ter tržnih nihanj. Z njim bo država zagotavljala 100 milijonov evrov na leto iz proračunskih sredstev za obsežno finančno podporo stanovanjskih projektov Stanovanjskega sklada Republike sklada, lokalnih skladov in občin ter neprofitnih stanovanjskih organizacij. Verjamemo, da bodo ta sredstva omogočila, da bomo z njimi dosegli cilj gradnje dvajset tisoč stanovanj v desetletnem obdobju.

Zakon bo oblikoval financiranje in ustrezne pogoje gradnje javnih najemnih stanovanj v prihodnjih desetih letih, in sicer za različne oblike gradnje ali nakupa javnih najemnih stanovanj s strani republiškega sklada, ugodnega financiranja projektov lokalnih skladov, občin in neprofitnih stanovanjskih organizacij ter prenovo javnega stanovanjskega fonda. Za koriščenje razpoložljivih javnih sredstev bodo morali omenjeni investitorji prevzeti tudi določen del finančnih bremen, vključno z zagotavljanjem lastne udeležbe. Ob tem bomo kadrovsko okrepili Stanovanjski sklad Republike Slovenije, kjer bodo vzpostavili tehnično pisarno za nudenje podpore investitorjem na lokalni ravni.

Zakon bo med poglavitnimi rešitvami prinesel tudi ureditev pravil za pridobitev statusa neprofitne stanovanjske organizacije in natančne opredelitve poslanstva stanovanjskih zadrug kot posebnih oblik neprofitnih stanovanjskih organizacij. S tem se bo oblikoval ustrezen regulatorni okvir za širitev nabora akterjev, ki bodo zagotavljali javna najemna stanovanja. Ti akterji bodo deležni določenih javnih ugodnosti za zagotavljanje stanovanj, hkrati pa bo zakon predvidel dovolj varovalk in nadzora, da bodo to nalogo izvajali tudi na ustrezen način.

Na področju najemnin in subvencij se bo v Stanovanjskem zakonu preoblikovalo zastarelo metodologijo izračuna najemnine, s čimer želimo, da bi najemnine hkrati zagotavljale vzdržno poslovanje skladov in omogočale široko dostopnost do javnih najemnih stanovanj. Poleg socialne funkcije stanovanjskih projektov bo s tem zagotovljena tudi ekonomska vzdržnost njihove gradnje.

Hkrati se bodo v Zakonu o financiranju javnih najemnih stanovanj oblikovali tudi ukrepi na področju zemljiške politike z namenom zagotavljanja ustreznih zemljišč in učinkovitega umeščanja projektov v prostor. Tako se bo sistemsko uredilo podeljevanje stavbne pravice za neprofitne stanovanjske organizacije, uredil se bo dostop do zemljišč stanovanjskemu skladu in občinam za namene pridobivanja, priprav in urejanja zemljišč za gradnjo javnih najemnih stanovanj.

Ministrstvo za solidarno prihodnost bo predlog Zakona o financiranju gradnje javnih najemnih stanovanj v medresorskem sodelovanju z Ministrstvom za finance pripravilo predvidoma do konca letošnjega leta.

Sprejetje sistemskega vira gradnje javnih najemnih stanovanj je ena od glavnih zavez vlade, ki je obljubo o tovrstnem viru financiranja potrdila na koalicijskem vrhu na Brdu pri Kranju 1. februarja 2023.