Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 9. junija 2024.

Nesreče v cestnem prometu: 5

Požari v objektih: 5

Požari v naravi oziroma na prostem :4

Nesreče z nevarnimi snovmi: 1

Tehnična in druga pomoč: 10

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved za gorenjsko, savinjsko in koroško regijo

Pošiljamo vam vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov:

V ponedeljek bo spremenljivo do pretežno oblačno s pogostimi plohami in nevihtami. Ponoči bodo ob prehodu vremenske fronte nastajali močni nalivi. Oblačno s pogostimi padavinami bo tudi v torek. Krajevne padavine, ki bodo pogostejše zjutraj in dopoldne pričakujemo v sredo, kakšna ploha pa bo možna še v četrtek dopoldne. Skupno bo na Koroškem padlo od 50 do 90 milimetrov, na Savinjskem od 70 do 130 milimetrov ter na Gorenjskem od 100 do 160 milimetrov, krajevno pa lahko tudi več.

Opozorilo

Po podatkih Agencije RS za okolje bodo od ponedeljka zvečer do torka sredi dneva po Sloveniji nastajali krajevno močni nalivi. Ob tem je možen porast hudourniških vodotokov.

Meteorološko stanje in napoved

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Hidrološko opozorilo

Po podatkih Agencije RS za okolje lahko v ponedeljek zvečer in v noči na torek ob krajevnih plohah in nevihtah hitro narastejo posamezni manjši vodotoki in hudourniki, ki lahko poplavijo, poplavi pa lahko tudi padavinska voda. Verjetnost za ta pojav bo večja v zahodni in osrednji Sloveniji.

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

Geološki zavod Slovenije

Geološki zavod Slovenije opozarja, da je za ponedeljek zvečer in torek (10. 6. 2024 in 11. 6. 2024), zaradi napovedanih povečanih količin padavin in namočenosti tal, povečana nevarnost za nastanek zemeljskih plazov in reaktivacijo zemeljskih plazov. Zaradi namočenosti tal bo povečana nevarnost za nastanek zemeljskih plazov ostala tudi v prihodnjih dneh, ko se bodo padavine umirile. 

Povečana verjetnost za nastanek zemeljskih plazov velja predvsem za severozahodno in severno Slovenijo in se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Do pojavljanja zemeljskih plazov lahko pride tudi v ostalih predelih Slovenije.

Prebivalce opozarjamo naj bodo pozorni na dogajanje na plazovih in na pojavljanje sprememb na tleh, objektih ter pobočjih. Podrobnejša priporočila so dostopna na spletni strani Geološkega zavoda Slovenije https://bit.ly/3tzOzDX

Podrobnejša priporočila so dostopna na spletni strani Geološkega zavoda Slovenije:

Vir: https://www.geo-zs.si/

Vir: https://bit.ly/3tzOzDX