Skoči do osrednje vsebine

Intervencijski ukrepi na Letališču Maribor za odpravo škode po vremenski ujmi že potekajo

Letališče Edvarda Rusjana Maribor je v petek, 7. junija 2024 prizadela vremenska ujma s točo, ki je poškodovala streho potniškega terminala in povzročila škodo na objektu.
Ekipa Ministrstva za infrastrukturo na ogledu škode, povzročene na Letališču Maribor.

Državni sekretar Ministrstva za infrastrukturo mag. Andrej Rajh s strokovnimi sodelavci na ogledu posledic nastale škode. | Avtor: Ministrstvo za infrastrukturo

1 / 6

Posledice nastale škode si je danes ogledal državni sekretar Ministrstva za infrastrukturo mag. Andrej Rajh s strokovnimi sodelavci, saj je letališče v lasti Ministrstva za infrastrukturo. Mag. Rajh se je zahvalil za takojšnjo odzivnost, hitro ukrepanje in preprečitev nadaljnje škode upravljavcu letališča DRI upravljanje investicij, d. o. o. ter gasilcem in ekipam civilne zaščite, ki so opravili intervencijsko reševanje. Letališče je zaprto od petka, z omejenim delovanjem bo predvidoma pričelo jutri, 11. junija 2024. Tudi v času zaprtja je zagotovljeno izvajanje nujne medicinske helikopterske pomoči. Ministrstvo za infrastrukturo bo po podrobnejši oceni škode zagotovilo sredstva za sanacijo.

Na današnjem sestanku so se predstavniki Ministrstva za infrastrukturo in družbe DRI dogovorili, da bo upravljavec letališča, v luči napovedanih novih prihajajočih vremenskih ujm sprejemal vse potrebne ukrepe za zmanjšanja nastanka nove škode. Prav tako bo pripravil nabor prioritetnih ukrepov, v nadaljevanju tudi predloge rešitve, da se nastala škoda odpravi tako, da bo obnovljen objekt odporen na vplive podnebnih sprememb in izrednih vremenskih dogodkov, ki so vse pogostejši.