Skoči do osrednje vsebine

Seja Sveta Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu

Predsednik vlade dr. Robert Golob je v vlogi predsednika Sveta Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu prvič v tem mandatu sklical sejo Sveta Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu. Na seji so spregovorili o aktualnem položaju avtohtonih slovenskih narodnih skupnosti v sosednjih državah ter o izzivih čezmejnega sodelovanja ter ohranjanja slovenskega jezika.
Seja Sveta Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu

Seja Sveta Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu | Avtor: Žan Kolman/KPV

1 / 3

Svet Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu, ki je stalno posvetovalno telo Vlade Republike Slovenije, poleg predsednika in podpredsednika sveta sestavlja še 19 članov, od tega pet predstavnikov državnih organov in institucij ter organizacij civilne družbe iz Republike Slovenije in 14 članov predstavnikov Slovencev v zamejstvu.

Ob premierju so bili na današnjem srečanju prisotni predstavniki avtohtone slovenske narodne manjšine v Avstriji, Italiji, na Hrvaškem in Madžarskem, podpredsednik vlade in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon ter ministri oziroma državni sekretarji s področij kmetijstva, kulture, gospodarstva, vzgoje in izobraževanja ter zunanjih zadev, katerih pristojnosti so povezane tudi z delovanjem in položajem Slovencev v zamejstvu.

Predsednik vlade dr. Robert Golob je v svoji izjavi po koncu seje dejal, da za različne države veljajo različni zakonodajni okviri, vse slovenske skupnosti v zamejstvu pa se srečujejo z nekaterimi skupnimi izzivi. "Na eni strani imamo željo in skrb za slovenski jezik in temu cilju so zavezana vsa ministrstva. Na tem področju bo podpora v bodoče še večja, dialog pa bomo vodili tudi z državnimi in lokalnimi oblastmi v zamejstvu, da našim organizacijam pomagamo tudi na regulatornem nivoju, ne pa samo z vidika finančnih sredstev," je bil jasen premier. Na drugi strani je izpostavil veliko željo po spodbujanju gospodarskega sodelovanja.

Premier dr. Golob je povedal, da so na seji spregovorili o projektih Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje (EZTS). "To je najprimernejša oblika sodelovanja za povezovanje lokalnih skupnosti z obeh strani meje in odličen temelj, na katerem lahko gradimo razumevanje med obema narodoma, obenem pa manjšino tudi gospodarsko povezujemo z lokalnimi skupnostmi v Sloveniji," je dejal predsednik vlade in dodal, da "bodo take oblike sodelovanja imele prioritetno podporo s strani ministrstev Vlade Republike Slovenije."

Predsednik vlade je izpostavil tudi dejstvo, da se manjšine pogosto soočajo s finančnimi izzivi delovanja njihovih institucij. Poudaril je pomen kontinuiranega dialoga med slovenskimi manjšinami, ki si lahko med seboj izmenjujejo tudi primere dobrih praks in izkušenj, kar lahko pripomore k še boljšemu sodelovanju. "Ravno povezovanje vseh slovenskih manjšin na enem mestu, ki ga vodi Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu, je nekaj, kar me navdaja z optimizmom za naše manjšine, za našo prihodnost," je sklenil predsednik vlade dr. Robert Golob.