Skoči do osrednje vsebine

Državna sekretarka Štiglic v Berlinu napovedala dodatnih pet milijonov evrov pomoči za Ukrajino

Državna sekretarka Sanja Štiglic se v Berlinu udeležuje konference o okrevanju Ukrajine, ki jo gostita nemški kancler Olaf Scholz in ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Poudarila je slovensko podporo procesu okrevanja in obnove Ukrajine ter potrdila, da je Slovenija pripravljena sodelovati z mednarodnimi partnerji, zasebnim sektorjem ter izvajalskimi institucijami pri obnovi Ukrajine.
Državni sekretarki Sanja Štiglic in Susanne Baumann stojita in gledata v kamero

Državni sekretarki Sanja Štiglic in Susanne Baumann | Avtor: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

Štiglic je poudarila tudi, da si Slovenija kot nestalna članica Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov (OZN) prizadeva, da bi prišlo do končanja ruske agresije ter do pravičnega in trajnega miru v Ukrajini. Konferenca v Berlinu predstavlja nadaljevanje cikla mednarodnih konferenc o reformah v Ukrajini, ki potekajo na letni ravni vse od leta 2017. Konferenca se je v luči ruske agresije leta 2022 prilagodila razmeram v Ukrajini in v ospredje postavila okrevanje in obnovo. Glavni cilj berlinske konference je nadaljevati in še dvigniti stopnjo mobilizacije za mednarodno pomoč pri obnovi in okrevanju ter procesu reform Ukrajine. To vključuje nujno pomoč za takojšnje potrebe, izvajanje projektov hitrega okrevanja in ustvarjanje privlačnega poslovnega okolja oziroma pogojev za podjetja, da sprostijo naložbe zasebnega sektorja v Ukrajini in da se tudi civilna družba aktivno vključi v proces obnove. Pri tem imajo vodilno vlogo tudi mednarodne razvojne in finančne institucije. Konference se udeležujejo predstavniki vlad, mednarodnih organizacij, mednarodnih finančnih institucij ter zasebnega sektorja kot tudi mislišča in akterji iz civilne družbe.

Državna sekretarka Sanja Štiglic je na konferenci napovedala, da bo Slovenija v letu 2024 namenila dodatnih pet milijonov evrov za humanitarno pomoč in obnovo Ukrajine ter za program Žito iz Ukrajine oziroma za blaženje posledic, ki jih ima vojna v Ukrajini na prehransko varnost.

Državna sekretarka se je v Berlinu srečala še s Susanne Baumann, državno sekretarko na Ministrstvu za zunanje zadeve Zvezne republike Nemčije. S sogovornico sta opravili pogovor o sodelovanju med obema državama v multilateralnih forumih, posebej v OZN, ter se dotaknili aktualnih regionalnih izzivov, vključno z rusko agresijo na Ukrajino ter razmerami na Bližnjem vzhodu.