Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Kosi na zasedanju Sveta Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo

Državni sekretar mag. Ervin Kosi se je v Rimu udeležil 175. zasedanja Sveta Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO). Udeleženci zasedanja obravnavajo globalne izzive varnosti preskrbe s hrano in poročila regionalnih konferenc FAO.
Zasedanje Sveta Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo.

Z leve proti desni veleposlanik pri Svetem sedežu mag. Franci But, državni sekretar mag. Ervin Kosi, vodja Službe za evropske zadeve in mednarodno sodelovanje Dijana Madžarac in namestnica predstavnika pri FAO Blaža Nahtigal | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

1 / 4

Državni sekretar mag. Ervin Kosi je v nagovoru poudaril, da so izzivi, kot so boj proti lakoti, trajnostni kmetijski in prehranski sistemi in dostopna kakovostna hrana, pomembni globalni izzivi, ki zahtevajo spremembo v trajnostni proizvodnji in potrošnji hrane. »Trenutno prevladujoči način proizvodnje in porabe hrane je dolgoročno nevzdržen, zato je treba pospešiti prehod na trajnostne, pravične in odporne kmetijske in prehranske sisteme. Hrano moramo proizvesti z manj vode na manj zemlje. Varnost vode in hrane sta ključni za svetovni mir in stabilnost.«

Državni sekretar je na zasedanju poudaril, da konflikti po svetu vplivajo na prehransko negotovost na globalni, regionalni in nacionalni ravni: »Nujno je, da zagovarjamo vzpostavitev miru, ki je predpogoj za prehransko varnost in pravico do hrane kot osnovno človekovo pravico.« Dodal je, da je pri prehranski varnosti pomembno tudi zmanjšanje odpadne hrane. Članom Sveta FAO je predstavil projekt zelenega javnega naročanja v Sloveniji in nacionalno strategijo za manj izgub hrane in odpadne hrane v verigi preskrbe s hrano.

Na konferenci so opozorili, da je potrebno okrepljeno sodelovanje med državami in sektorji za učinkovito spoprijemanje z izzivi, kot so podnebne spremembe, degradacija tal in izguba biotske raznovrstnosti. Državni sekretar Kosi je posebej izpostavil pomen digitalizacije in inovacij v kmetijstvu, ki lahko bistveno povečajo produktivnost in zmanjšajo okoljski odtis ter prispevajo k preoblikovanju agroživilskih sistemov in trajnostnemu razvoju. 

Generalni direktor organizacije FAO Qu Dongyu je nagovoril udeležence 175. zasedanja Sveta FAO ter opozoril na potrebo po večji odpornosti kmetijskega sektorja za zagotavljanje prehranske varnosti. V govoru je spomnil na mednarodni forum o čebelah, ki je bil letos prvič organiziran v Sloveniji v sodelovanju z organizacijo FAO, s katerim podpiramo trajnostne prehranske sisteme.

Mag. Kosi se je ob robu Sveta FAO srečal s predstavniki drugih delegacij, in sicer z delegacijo Republike Kongo in državnim sekretarjem iz Saudove Arabije Ahmedom S. Al-Khamshijem. Z državnim sekretarjem Saudove Arabije sta razpravljala o spodbujanju blagovne menjave s kmetijskimi proizvodi in o prenosu praks na področju razvoja podeželja.

Organizacija FAO je specializirana agencija Združenih narodov, ki je pristojna za hrano in kmetijstvo. Leta 2023 je približno 56 milijonom ljudem po svetu pomagala na področju kmetijstva in pri povečanju odpornosti.

Po ocenah je lani več kot 700 milijonov ljudi po svetu trpelo za lakoto in živelo v prehransko negotovih razmerah. Prehranska negotovost se povečuje zaradi konfliktov po svetu, podnebnih sprememb in ekstremnih vremenskih pojavov ter drugih gospodarskih izzivov.